Karácsonyék látványberuházásai állnak, miközben a kormány fejleszti Budapestet

Mártha Imre, Gyurcsány-fióka
Budapest, 2020. március 9. Mártha Imre, az FKF Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke (b), Karácsony Gergely főpolgármester (b2), Tüttő Kata főpolgármester-helyettes (j) és Szalmásy Miklós István, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) megbízott vezérigazgatója (j2) az FKF és szakszervezet között létrejött 2020. évi bérmegállapodás aláírásán a cég vezérigazgatóságán 2020. március 9-én. A megállapodás szerint a fizikai dolgozók tízszázalékos, a szellemi dolgozók egységesen hétszázalékos béremelést kapnak. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely folyamatosan azt hangoztatja, hogy „a kormány kivérezteti a fővárost", közben viszont ötmilliós jutalmat osztogat a fővárosi vezetőknek. De hogy halad a munka? - teszi fel a kérdést a Metropol. A portál összegyűjtötte, hogy is állnak a legfontosabb budapesti fejlesztések a Blahától a Városligetig, a Nagykörúttól a parkokig.
Vágólapra másolva!

A Metropol szerint

miközben a kormány sorra adja át az újabb és újabb tereket, parkokat és épületeket, a főváros vezetése a legfontosabb „látványprojektjeivel" sem halad.

Karácsonyék arra hivatkoznak, hogy nincs pénzük, ennek ellenére 5-5 millió forintos jutalmat adott a milliárdos Mártha Imrének, a közműcégek vezérének, illetve Barts Balázsnak, a Városháza-eladási botrány kulcsszereplőjének is.

A Blaha Lujza tér jelenlegi állapotában. Szemét, kosz, törmelék mindenhol. Felújításnak nyoma sincs, a főváros vezetése pedig hallgat Forrás: Metropol

Nem halad a munka a Blahán, és folyamatosak a dugók Budapesten

Másfél éves időhúzás után fogott bele a főváros a Lánchíd – az előző vezetés által már teljesen előkészített – felújításába.

A Magyar Zene Házát nemrégiben adták át Fotó: Polyák Attila - Origo

A végső tervek szerint 5 milliárd forinttal többért jóval kevesebb megújult tartalmat kapnak a fővárosiak

- teszi hozzá a Metropol.

  • Ugyancsak alaposan megcsúszott a Blaha Lujza tér felújítása, ahol szintén 400 millióval többért itt is jóval kevesebb tartalom épül majd meg. A munka gyakorlatilag jelenleg is áll, mégpedig hetek óta.
  • Eközben a sorozatos átgondolatlan lezárások miatt mindennapos gigadugók alakultak ki a fővárosban, amire Karácsony Gergely megtalálta a megoldást: az autósok „szálljanak ki és gyalogoljanak".
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Liget Budapest Projektben elkészült Magyar Zene Háza megnyitójára Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Fantompark és megfúrt kulturális központok

  • A Karácsony Gergely vezette városvezetés megfúrt három városligeti kulturális központot is. Nem épülhetett meg az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház.
  • Az átadása után Karácsony Gergely folyamatosan, Facebook-posztokban kritizálta a Liget Projekt fejlesztéseit, egyebek mellett a nemzetközi díjakat nyert épületeit. Szerinte „beépítik a Ligetet".
  • A fővárosi vezetés igyekszik akadályozni Budapest legújabb Duna-hídja, a Galvani-híd és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra megépítését.
  • A lassan három éve beígért Városháza parkban eddig egyetlenegy fűszálat sem sikerült elültetniük.
  • A főpolgármester a közös tervezésű Városmajor zöldítését – ahol a kormány még a Fővárosnál is zöldebben gondolkodik – túlzásnak tartja.
  • Az V. kerületi Bástya utcai, 3,1 milliárdos kormányzati támogatásból megvalósult, igazi XXI. századi közparkba a helyi baloldal szerint elég lett volna néhány mászóka a környékbeli gyerekeknek, nem pedig ilyen „csilivili berendezés".
Megújult a Normafa Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kormány már 9 új parkot adott át, a fővárosi vezetés egyet sem

Amik megújultak a polgári kormányzás alatt:

  • Városliget
  • Orczy-park
  • Múzeumkert
  • A Puskás Aréna parkjai
  • Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark
  • Normafa
  • Millenáris Széllkapu
  • MOME park
  • Margitsziget

Teljesen megújította a Városligetet a Liget Projekt

A portál emlékeztet rá, hogy megépült a Magyar Zene Háza, és hamarosan nyit a Néprajzi Múzeum. Elkészült a Nagyjátszótér, a kutyás élménypark, a futókör és több sportpálya.

A zöldítési program keretében 72 000 m² burkolt felületet bontottak el, 150 000 m² zöldfelület újult meg, elültettek csaknem 500 lombos fát, több mint 70 000 cserjét és csaknem 140 000 évelőt.

60 százalékról 65 százalékra nőtt a zöldfelület a Városligetben. Még az ellenzéki sajtó és Karácsony főtájépítésze, Bardóczi Sándor is elismerte, hogy jobb lett a Liget helyzete.