Megölte mozgáskorlátozott édesanyját egy nő Heves megyében

rendőrszalag, rendőrség
Vágólapra másolva!
Elmeorvos szakértői vélemény alapján a törvényi minimumot el nem érő tartamú szabadságvesztésre ítélték első fokon azt a nőt, aki rágyújtotta a lakást beteg édesanyjára, de magát kimentette a tűzből. Az ügyészek azt kérték, ítéljék több évre. 
Vágólapra másolva!

Egy nő 2015 óta lakott együtt nyugdíjas, rendszeres ellátásra és gondozásra szoruló édesanyjával egy Heves megyei településen. Viszonyuk időnként feszült volt. Gyakran veszekedtek egymással, de még így is nagyon ragaszkodtak egymáshoz. A pszichológiai problémákkal küzdő nő nem dolgozott, így fizetést sem kapott. A testvére segített nekik, ő biztosította a megélhetésüket.

Emellett a nő nyugtatót szedett, amelyre időnként alkoholt is ivott.

2020 augusztusának egyik délutánján a nő borozott, amitől "közepesen ittas állapotba" került. Pár órával később

meggyújtott egy aromamécsest és odatartotta a szobája ablaka előtti függönyhöz, ami lángra kapott.

Azt mondta a nyomozóknak, hogy öngyilkos akart lenni. A tűz gyorsan átterjedt a lakás többi részére, amely elől az idős, mozgáskorlátozott asszony a fürdőszobába menekült, ahol elesett. Egyedül nem tudott felkelni és segítséget sem tudott kérni.

Eközben a lánya kisétált az égő lakásból és leült a 14 lakásos társasház lépcsőházában.

A tűzről nem értesített senkit és édesanyja kimentéséhez sem kért segítséget.

A felgyújtott lakás nyitott ajtaján keresztül mérgező égéstermékek áramlottak a lépcsőházba, ezért a lakásokból kimenekülőket füstmérgezés veszélye fenyegette. Kettejükön kívül legalább tizenöten voltak a házban.

Az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény alapján a nő beszámítási képessége a cselekmény idején közepes fokban korlátozott volt,

emiatt a bíróság a törvényi minimumot el nem érő tartamú szabadságvesztésre ítélte.

A nő és védője tudomásul vették az ítéletet. Az ügyészség az ítélet ellen a büntetések súlyosítása érdekében fellebbezett. Az ügyészek azzal érveltek, hogy pszichés betegsége ellenére a gyújtogató átlagos intellektusú, a mindennapi élet dolgaiban teljesen tájékozott ember, aki tisztában volt édesanyja állapotával és a tűz lehetséges következményeivel.

Önmagát kimentette a tűzből, tehát megfelelően viselkedett az életveszély észlelése után, de mozgásképtelen édesanyját rendkívüli kínok között hagyta meghalni úgy, hogy a velük egy házban lakó további 15 ember életét is veszélybe sodorta.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta. Álláspontja szerint beszámítási képességének túlzott jelentőséget tulajdonítva szabott ki az első fokú bíróság indokolatlanul enyhe – a törvényi 10 évi minimumot meg sem közelítő – büntetést, amely a büntetési célok elérésére nem alkalmas.

A fellebbviteli főügyészség ezért a kiszabott szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés számottevő súlyosítására tett indítványt.

A fellebbezéseket a másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.