Mint arról korábban lapunk is beszámolt, ha egy tagállam kormánya azt csinálja, amit Brüsszel akar, úgy akkor sem indítanak az adott ország ellen vizsgálatot, ha ott nagy a korrupció és lopják az uniós pénzeket. Ellenben, ha egy tagállam szembemegy Brüsszel akaratával, akkor folyamatos támadásokra számíthat – összefoglalva erről beszélt Dalibor Rohac, egy amerikai kutatóintézet munkatársa a Magyar Nemzet birtokába jutott egyik felvételen. A Mandiner most arra emlékeztet, hogy Dalibor Rohac rendszeresen bírálta az elmúlt években a magyar kormányt a nemzetközi sajtóban, és kapcsolatot épített a hazai ellenzékkel. Az egyik amerikai kutatóintézet munkatársa Magyarországot lejárató első cikkét 2012-ben a Weekly Standard-on közölte le, melynek címe „Magyarország útja a szolgaságba" volt.

Pénzügyi szigorítást javasolt Magyarország ellen, korrupcióval és az orosz érdekek kiszolgálásával vádolta hazánkat, de Rohac egyike volt azoknak a nemzetközi szakértőknek is, akik azt az egyértelmű álhírt terjesztették el hazánkról, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával a magyar kormány megszüntette a parlamentáris demokráciát. 

A Mandiner arra emlékeztet, hogy Rohac szerint 

Brüsszelben nagyon megkönnyebbülnének, ha Orbánt leváltanák. 

Dalibor Rohac a Magyar Nemzet írása szerint a korrupció és az orosz kapcsolat megítélésén keresztül mutatta be a Magyarországgal szemben alkalmazott alaptalan megkülönböztetést, támadást. Egyúttal közölte: Brüsszelben nagyon megkönnyebbülnének, ha Orbánt leváltanák, és ismét a baloldal kerülne kormányra Magyarországon.

Véleményem szerint, ha Orbánt leváltanák, és ismét a szocialisták kerülnének kormányra Magyarországon, akkor Brüsszelben nagyon megkönnyebbülnének 

– vélekedett Rohac, és azt is kifejtette, miért gondolja így: 

ne feledjük, hogy 2010-ben a szocialisták korrupciós botrányokba buktak bele, és Magyarország megosztottsága sem Orbánnal kezdődött. 

Rohac itt minden bizonnyal arra utalt, hogy bár Brüsszel rendre a korrupció miatt támadja, bünteti a jelenlegi magyar kormányt, a visszaélések vélt vagy valós mértéke a legkevésbé sem érdekli az uniós bizottságot – tette hozzá a Magyar Nemzet.

Márki-Zay szerint Brüsszel örülne a baloldal győzelmének

A Magyar Nemzet értesülése szerint Márki-Zay Péter a Timothy Garton Ash angol történésszel folytatott londoni beszélgetésében a moderátor felvetésére mondta el: 

szerinte a baloldal győzelme főnyeremény lenne Brüsszel számára. 

A baloldali jelölt arra is kitért, hogy véleménye szerint Magyarországot ma már fel sem vennék az Európai Unióba, mivel hiányzik a fékek és ellensúlyok rendszere.

Ez volt az a londoni út, ahol Márki-Zay Péter Bajnai Gordonnal három órán keresztül titokban egy étteremben tárgyalt.