Az évértékelő intézménye immár a honi politikában orbáni hagyományként emelkedik ki az évközi kormányfői beszédek sorából egyfajta világítótoronyként, amely irányt mutat a magyarságnak - határon innen és túl - a nehéz időkben is, mondta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak. Megjegyezte, hogy márpedig most nehéz idők járnak, háború, járványok, gazdasági nehézségek és migrációs krízis nehezednek Európa és a térség kormányzatainak a vállára.

 „A politikus és az államférfi között az a különbség, hogy egy politikus a következő választásokra, míg az államférfi a következő nemzedékre gondol" – idézte Lomnici Zoltán a 19. századi amerikai teológust, James Freeman Clarke-ot. Az alkotmányjogász az Origónak nyilatkozva elmondta, Orbán Viktor évértékelői irányt mutatnak a magyarságnak, az olyan nehéz időkben is, amilyenek most vannak: háború, járványok, gazdasági nehézségek és migrációs krízis nehezednek Európa és a térség kormányzatainak a vállára.

Ifj. Lomnici ZoltánFotó: Polyák Attila - Origo

Az alkotmányjogász hozzátette,

Ebben a helyzetben sem részeg, sem snájdig "mamakedvenceire" nem lehet bízni a kormánykereket, még ha ezt a rendszerváltás utáni legkorruptabb kormányok vezetői - Gyurcsány és Bajnai - egy hódmezővásárhelyi "gombaszakértővel" kiegészülve próbálják is eltagadni.

„A baloldali messiások ugyanakkor mára "mini Ferivé" silányultak, Gyurcsány Ferenc pénteki beszédében egyértelművé is tette, hogy magát tekinti a baloldal vezérének", emlékeztetett Ifj. Lomnici Zoltán.

Kiemelte, hogy „a magyarok az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól tudhatják, hogy csak a polgári-nemzeti kormány képes arra, hogy járvány és válság után is megteremtse a virágzó holnapot és megőrizze biztonságunkat, megvédje a magyar emberek munkáját és a gyarapodó családok jólétét, valamint a nemzet szuverenitás és természeti erőforrásaink megőrzésére vonatkozó jogainkat.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai GordonForrás: MTI/Kovács Attila

Ezt a számok is tükrözik a gazdaságban, az egészségügy vagy éppen a szociális szféra világában."

A baloldal ténykedését a koronavírus-járvány elleni védekezés során a magyar egészségügy elleni nyílt támadás, tette hozzá a szakértő. Mint mondta, Orbán Viktor beszédében nyomatékosította, hogy ennek az ellenszere egy rendbe tett egészségügyi rendszer, amely nemcsak békeidőben, de járvány idején is helyt fog állni.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint Orbán Viktor évértékelő beszédében „rámutatott arra a tényre, hogy a magyarok többsége nem hajlandó elfogadni egy olyan Magyarországot, ahol a jövőben fosztogató, erőszakos migránsbandák, terroristák, korrupt politikusok és bürokraták idegen segítőikkel lerombolhatják szent nemzeti és családi értékeinket."

Fotó: Koncz Márton - Origo

A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy akinek nincs múltja, annak nem lesz jövője sem, emelte ki Ifj. Lomnici Zoltán hozzátéve, hogy „ezért nem adhatjuk a baloldal kezébe hazánkat, amikor legközelebb ismét felelős, komoly döntést hozunk a jövőnkről." Mint mondta, „nem engedhetjük, hogy olyan hellyé változzon Magyarország, ahol a Soros-hátterű megbízottak és balliberális politikai támogatóik tönkretehetik igazságszolgáltatásunkat."

Kiemelte, hogy Orbán Viktor beszéde is egyértelműen kidomborította, hogy 2010-et követően – a posztkommunista átmenet lezárásával a magyar emberek összekapaszkodásának köszönhetően – jó irányba megváltoztattuk ezt az országot.

A hazánkat inkább a nemzetközi erőviszonyok alá rendelő, a külső elvárásoknak megfelelni igyekvő baloldali politikával szemben, egy hazafias miniszterelnök kormányának irányításával térdre kényszerítettük a rossz hagyományt tovább éltető, megalkuvó szellemet. Miközben közjogi értelemben is egyesítettünk egy nemzetet, és a nemzeti célok szolgálatába állítottunk a politika különböző területeit, a patrióta gazdasági kormányzástól a köznevelés új rendszeréig. A korábbi kishitűséggel és az általános depresszióval szemben, visszavezettük több százezer honfitársunkat a munka, a boldog és sikeres érvényesülés útjára. Hosszú idő után rendeztük viszonyunkat számos szomszédunkkal, a Kárpát-medence és a Balkán különböző népeivel, miközben elutasítottuk a Nyugatról jövő diktátumokat és a nemzetgyarapító politikánk feláldozását a bevándorlás kultuszának oltárán

- emlékeztetett az alkotmányjogász.