Sosem felejti el a becsapódás által keltett iszonyatos hangot és a zuhanó test látványát az a nő, akinek mentős férje megkezdte a Mammut áruház 4. emeletéről kizuhant idős asszony újraélesztését. Norberten napokkal korábban szemműtétet végeztek, ő azonban nem gondolkodott, segített, pedig tudta, a látását kockáztatja - írja a Bors.

Megtalálta a Bors azt a házaspárt, akik elsőként rohantak oda ahhoz a 70 éves asszonyhoz, aki múlt héten szerdán zuhant le a fővárosi Mammut 2 bevásárlóközpont negyedik emeletéről.

A Németországban mentősként dolgozó Norbert és neje, Edina éppen az első emeleti mozgólépcső tetején állt, amikor meglátták a zuhanó asszonyt. Ugyan hivatalosan még nem közölte a rendőrség, hogy öngyilkosság vagy baleset történt-e, a házaspár a lapnak azt mondta: információik szerint a hölgy a korláthoz tolta a virágládát, felállt rá, majd átlépett az előírtnál egyébként magasabb biztonsági korláton, és leugrott. Senki nem tudta volna megakadályozni. 

Soha nem leszek képes elfelejteni azt a szörnyű hangot, a csattanást. Olyan volt, mintha két 120-szal rohanó autó frontálisan ütközött volna fékezés nélkül. Ösztönösen szóltam a férjemnek, hogy menjen, miközben ő már magától megindult. Hármasával lépte át a lépcsőfokokat, hogy mielőbb odaérjen – emlékezett vissza a tragédiára Edina.

IllusztrációFotó: Koncz Márton - Origo

A házaspár Németországban él, a múlt héten azért látogattak haza, mert Norberten szemműtétet kellett elvégezni. Az operáció miatt egy hónapra mindenféle sporttevékenységtől és fizikai megterheléstől eltiltották, de a férfi abban a helyzetben nem ezzel törődött. 

Essenben mentősként dolgozik, ez a szakma pedig nem csupán munka, sokkal inkább hivatás. Norbert egy ilyen helyzetben nem gondolkodik. Alig telt el néhány másodperc, és a férjem már a nénihez ért. Norbi megtapintotta a pulzusát, ami akkor még érezhető volt. Egy pillanattal később az asszony szíve dobbant egy nagyot. Az volt az utolsó. 

Norbert késlekedés nélkül megkezdte az újraélesztést. Feltépte az asszony pólóját, hogy mellkaskompressziót végezhessen. Időközben odaért egy fiatal orvostanhallgató, majd három lány. A biztonsági szolgálat felrohant az áruházban levő egészségi központba, ahonnan eszközöket, lélegeztető ballont és defibrillátort hoztak.

"Amikor a férjem nyomta a mellkast, a fiú lélegeztetett. Ebbe a feladatba a lányokat is bevonták. Időnként cseréltek, hiszen ez egy igen fárasztó tevékenység. Mindaddig nem fejezték be, amíg a rohamkocsi meg nem érkezett. Ehhez körülbelül 20 percre volt szükség" – emlékezett vissza Edina.

A mentősök kollégaként üdvözölték Norbertet, akivel egyébként telefonon tartották a kapcsolatot az újraélesztés kezdete alatt.  Még 45 percig próbálkoztak komolyabb gépekkel, végül megállapították a halál beálltát. 

"Nem voltam képes megnézni a néni arcát, de láttam a két kicsavarodott lábát. Az egyik bokáját csak a bőr tartotta. Több nyílt törése volt, a sípcsontja is roncsolódott. Amikor odaértünk, még gyönyörű, hófehér volt a bőre. Negyedórával később már a vérödémáktól bekékült. Gyűrűt és talán egy karkötőt is viselt. Látszott rajta, hogy jól szituált, ápolt. Fiatalon biztosan úri hölgy volt. Ha becsukom a szemem, magam előtt látom a kiszolgáltatott nénit, akinek egyszer nagyon szép élete lehetett, amiről talán sosem tudom meg, hogy miért ilyen csúnyán ért véget" - mondta Edina.

Ha Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!