Mélyen hallgatnak a baloldali pártok Márki-Zay újabb botrányos kijelentéséről

Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc baloldali jelöltje Fonyódon egy szombati fórumon, ahol a Jobbik jelöltjét támogatta, arról beszélt, hogy ők a kommunistákat és a fasisztákat külön-külön képviselik. Magyarul elismerte, hogy közöttük vannak kommunisták és fasiszták is. Az újabb botrányos megnyilvánulással kapcsolatban megkerestük Márki-Zayt és a baloldali pártokat is, de egyelőre semmilyen választ nem kaptunk. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség is megszólalt az ügyben. 
Vágólapra másolva!

- mondta Márki-Zay Péter, Gyurcsány jelöltje Fonyódon.

Kérdések

A baloldali listavezető meghökkentő kijelentésével kapcsolatban megkerestük Karácsony Gergelyt, a Jobbikot, a Demokratikus Koalíciót és az MSZP-t. Az alábbi kérdéseket küldtük nekik:

  1. Tudnak-e arról, hogy Önök közül valaki fasisztát vagy kommunistát képvisel?
  2. Tudnak-e Önök arról, hogy valamelyik ellenzéki párt fasiszta vagy kommunista nézeteket képvisel?
  3. Beszéltek-e azóta Márki-Zay Péterrel, hogy kikre gondolhatott az Önök pártjában?

Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Amint érkezik, frissítjük cikkünket.

Korábban megkérdeztük Márki-Zay Pétert, hogy meg tudja-e nevezni, kik képviselik náluk a kommunistákat és kik a fasisztákat, de ez idáig nem kaptunk választ.

Rákay Philip: Nincs semmilyen mentség

– írta Rákay Philip a hivatalos közösségi oldalán megosztott bejegyzésében.

„Erre már tényleg nem létezik semmilyen mentség! Küldd tovább ezt a videót, ha szerinted sem lehet helye egy ilyen embernek a magyar közéletben" – szólított fel bejegyzésében Rákay Philip.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője pedig azt a kérdést tette fel a Facebookon:

Márki-Zay Péter ismét meglepő dolgot mondott Forrás: AFP/John Thys

A médiaszövetség tiltakozik Márki-Zay Péter fonyódi kijelentése ellen

Az elhangzottakra a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is reagált egy közleménnyel hétfő reggel. A szövetség a hazai és a nemzetközi sajtó figyelmét igyekszik felhívni arra, hogy ilyen politikai megnyilvánulás ma Magyarországon vállalhatatlan.

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt fonyódi fórumán kijelentette: a baloldali szövetségben külön-külön, de egyaránt képviselik a kommunistákat és a fasisztákat" – olvasható a közleményben, amely így folytatódik: – „Felszólítjuk egyben a magyarországi helyzetre máskor oly fogékony nemzetközi sajtót, hogy foglalkozzanak a baloldali jelölt kijelentéseivel.

Az MNMSZ megdöbbentőnek és visszataszítónak tartja, hogy harminc évvel a rendszerváltoztatás után és hetven évvel a második világháború befejezése után ma egy választásokon induló politikai szövetség miniszterelnök-jelöltje képviselni kívánja az elnyomó, emberiességellenes és oly sok szenvedést okozó fasiszta és kommunista eszméket.

Felhívjuk a nemzetközi sajtót, különösen a DPA német hírügynökséget, a BBC-t és a Deutsche Welle német közszolgálati médiumot, hogy hitelesen és pontosan tájékoztassák közönségüket a baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentéséről, hitelesebben és pontosabban, mint tette azt például a német hírügynökség Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjéről, amikor tényként kezeltek egy el sem hangzott állítást - olvasható a nyilatkozatban.