A családokhoz több mint 610 milliárd forint érkezett - Orbán Viktor miniszterelnök nyár elején jelentette be, hogyha a gazdaság teljesítménye megengedi, a gyermeket nevelőknek visszaadják az évi személyi jövedelemadót. És a gazdaság nagyon jól teljesített. A juttatás tömeges kifizetése miatt múlt pénteken akadoztak az internetbank-szolgáltatások is. Az államkincstár eközben a nyugdíjasoknak 13. havi ellátásként összesen 370 milliárd forintot juttat el ebben a hónapban, fegyverpénz címén pedig együttesen nagyjából 200 milliárd forint érkezett meg a rendvédelem hivatásos állományú tagjaihoz.

Hatalmas tömeg volt a plázákban és a nagyobb áruházakban hétvégén, mindenki vásárolt, sok családban ugyanis már megkapták az szja-visszatérítést - számolt be erről a TV2 Tények című hírműsora. A legtöbben a gyerekükre költik az összeget, vagy komolyabb műszaki cikkeket, okosporszívót vagy például futópadot vesznek. De olyan is volt, aki azt mondta, inkább házfelújításra költi a pénzt - szerepelt a riportban. 

Nem ismerünk még egy olyan országot, ahol a gazdasági helyzet és a kormányzati szándék lehetővé tette volna, hogy az állam a válság utáni kilábalás idején teljes egészében visszatérítse a családoknak az előző évben befizetett személyi jövedelemadójukat  – fogalmazott korábban Tállai András pénzügyminiszter-helyettes, majd kifejtette, hogy idehaza a gazdaság állapota ezt megengedi.

A kormány pedig abban hisz, hogy akkor kell igazán forrásokat biztosítani a gazdaságnak és a társadalomnak, amikor arra a legnagyobb szükség van. Vagyis a mostanihoz hasonló időszakokban  – mondta Tállai korábban. Azóta már kiderült, hogy történelmi rekord a 2021-es magyar gazdasági növekedés.

Hatszázmilliárdhoz jutnak a családok (illusztráció)Forrás: Getty Images/iStockphoto/Drazen_Zigic

A családi adó-visszatérítés keretei között csaknem kétmillió magánszemély kapta vissza – az átlagbér adószintjéig – a tavaly befizetett jövedelemadóját. Együttesen több mint hatszázmilliárd forinthoz jutnak az érintettek. A kifizetések már megkezdődtek.

Február 2. és 4. között azok kapták, kapják meg az őket megillető összeget, akikhez a posta juttatja el az adó-visszatérítést. Százhatvanezer ember a héten kézhez vehet összesen ötvenmilliárd forintot 

– ismertette a számokat az államtitkár, majd hozzátette: az utalásokra sem kell sokat várni, azokat a jövő héten indítják el. Február 14-ig célba értek a banki átutalások is.

illusztráció - korábbi felvételFotó: Csudai Sándor - Origo

Vannak, akik az új otthonukhoz használják fel

Angyal-Tóth Manuéla néhány száz forint híján kereken 800 000 forint szja-visszatérítést kapott. Férje, Angyal Károly szinte fillérre pontosan ugyanennyit.

„Lakásvásárlás előtt vagyunk, nagyon jól jött az összesen több mint másfél millió forint – mondta az asszony az Origónak. A kislányuk hét hónapos, most készülnek megvenni első lakásukat, így a pénznek már megvan a helye.

A legnagyobb kihívást most az jelenti, hogy melyik összeget mire költsük. Kellemes teher– teszi hozzá gyorsan.

Nem véletlen, mondja, az szja-visszatérítés mellett ugyanis még egy sor vissza nem térítendő támogatás jár nekik, így a csok, de például lakásvásárlás után illetéket sem kell kifizetniük, és persze a friss házasként járó adókedvezményt is kapják, 24 hónapon keresztül. Ahogy felvehetnek többféle kedvezményes hitelt is.

„Tényleg nagyon jól jártunk – mondja a férj. Ha ezek nincsenek, akkor most úgy kezdhetnénk el az életünk, hogy felveszünk egy nagyobb hitelt, jó magas kamattal. Hogy mire költjük az 1,6 millió forintot, át kell gondolnunk, azt szeretnénk ugyanis, ha csak új bútorok lennének az új lakásunkban, nem akarunk semmit vinni. De most úgy tűnik, ebből bőven futja mindenre: a kislányunk és a mi hálószobánkban is szekrényre, ágyra, sarokülő garnitúra a nappaliba, de még egy étkezőasztalra is hat székkel. A maradékból meglátjuk, mit veszünk, de ahogy a feleségem mondja, kellemes teher ez.

Mindenkinek jól jön

„A férjem már megkapta, én még nem, de hamarosan biztosan megérkezik az is, ami nekem jár" – mondta egy nő még hétfőn az egyik forgalmas plázában. Azt teljesen érthető okok miatt nem akarta elárulni, hogy mennyit kaptak eddig, illetve mennyire számítanak még, de a gesztusaiból kivehető volt, hogy nem keveset. Mivel ők is lakásvásárlás előtt állnak, ahogy fogalmaz, lesz helye a pénznek.

Egy fiatal nő azt mondja, nekik is nagyon jól jött a pénz. Ők nem lakást vesznek, hanem házat építenek. Ő is, és a férje is jogosult volt az szja-visszatérítésre, mind a ketten már meg is kapták. A teljes összeg az építkezési költségekbe megy.

Egy anyuka azt mondta az Origónak, szintén hétfőn, ők még nem kapták meg, de nincsenek kétségei a felől, hogy ez csak idő kérdése. Így a pontos összeget sem tudja, azt azonban igen, hogy nagyjából mennyit. Azt mondja, már vannak ötletei, hogy mire költik majd, de véglegesen akkor döntik majd el, ha az a kezükben lesz.

Örülünk neki, a pénz mindig jól jön. Ha csak pár forint lenne, akkor is boldogok lennénk, mert sok kicsi sokra megy, azt pedig tudjuk, hogy ez nem kis összeg - mondja.

13. havi nyugdíj

Hozzá kell tenni, hogy pénteken nemcsak az adó-visszatérítés összegei indultak útnak, de célba értek a 13. havi nyugdíjak is. Ezt a külön juttatást 2009-ben a Gyurcsány–Bajnai-kormány törölte el, az Orbán-kabinet pedig most a teljes havi összeget visszaadta.Ebben a hónapban ilyen címen két és fél millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy jut a havi nyugdíjával megegyező nagyságú összeghez. Az érintettekhez együttesen 370 milliárd forint pluszpénzt juttat el a kincstár. Ennek meghatározó része pénteken érkezett meg a jogosultakhoz, a nyugdíjasok nagyjából fele ugyanis bankszámlára kapja a havi járandóságát.

Szintén a múlt hétre esett a rendvédelem hivatásos állományú tagjainak járó fegyverpénz. A címzettek hathavi járandóságukat kapták meg egyben, a közkasszának emiatt nagyjából 200 milliárd forintos kiadással kellett számolnia.

A három külön juttatással összesen hozzávetőleg 1200 milliárd forint került több millió emberhez.