Közel húsz éven át foglalkozott illegális pénzváltással két nagykanizsai férfi

Vágólapra másolva!
Jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt fejenként 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélt kedden a Zalaegerszegi Törvényszék két nagykanizsai valutázót, akiktől összesen több mint 130 millió forintot is elkobzott a bíróság. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Egy 60 éves férfi és 67 éves társa

közel húsz éven keresztül illegálisan, üzletszerűen foglalkozott valutaváltással Nagykanizsa belvárosában.

Amikor 2019 januárjában tetten érték őket a rendőrök, összesen

majdnem 100 millió forintot és közel 30 millió forint értékű, különböző összegű külföldi valutát foglaltak le a két férfitól, amit a zsebeikben és az autóikban tartottak.

A két férfi - akiknek ebben az időszakban főállású munkahelyük nem volt - a pénzváltók nyitvatartására jellemző időpontokban,

kedvező feltételekkel váltott pénzt az ügyfeleknek, akik hírből, illetve ismerősökön keresztül kerültek velük kapcsolatba.

A férfiak a pénzváltáshoz szükséges pénz egy részét a ruházatukban, nagyobb részét pedig a közelben leparkolt autóikban tárolták.

A Zalaegerszegi Járásbíróság jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt fejenként 600 ezer forint pénzbüntetést szabott ki velük szemben kedden, emellett a lefoglalt forintot és valutát elkobozta.

Enyhítő körülményként értékelték, hogy a két férfi büntetlen előéletű, beismerték a bűncselekmény elkövetését, és részben beismerték a bűnösségüket is. Súlyosító körülmény vollt, hogy az illegális valutaváltást hosszú időn át végezték.

Az ítélet nem jogerős, mert az elsőrendű vádlott és ügyvédje enyhítésért fellebbezett, a másodrendű vádlott és védője viszont három nap gondolkodási időt kért.