Szakmailag igazították útba Déri Tibort, mert nem tudta ki az illetékes - írja az Újpest-Káposztásmegyeriek Facebook-oldala.

Újpest polgármestere levélben fordult a Budapesti Fejlesztési Központ vezetőjéhez, Vitézy Dávidhoz azzal, hogy az egykori Újpesti Uszoda telkén, a kialakítandó park alatt létesüljön egy több szintes mélygarázs, amely az agglomerációból érkezők számára P+R parkolóként szolgálna.

Véleménye szerint a hely tökéletesen megfelel, hisz Újpest Központ gyalog is csak 5-10 perc, minden irányba biztosított a továbbutazás, hiszen tömegközlekedéssel jól ellátott a terület.

A polgármester azért fordult a BFK-hoz, mert a Kormány képviselői fontosnak tartják az elővárosok és a főváros hatékony együttműködését, többször szorgalmazták P+R parkolók létesítését is.

Erről a kezdeményezéséről a polgármester saját Facebook-oldalán egy posztban tájékoztatott, ahová nem sokkal később Vitézy Dávid válasza is megérkezett, amelyet alább közlünk:

Tisztelt Polgármester Úr!

Más fővárosi ügyekben is gyakran előfordul mostanában, hogy még jóformán ideje sem volt csippanni egyet az Outlookomban az e-mailnek, a levél tartalmát már nyilvános Facebook-videóban üzeni meg valamelyik fővárosi vagy kerületi vezető. Ez a típusú, kizárólag a nyilvánosság figyelmének pillanatnyi megragadását célzó eljárás az érdemi szakmai egyeztetés és párbeszéd lehetőségét már első lépésben jóformán kizárja.

Bármikor állok Polgármester úr rendelkezésére, telefonon, e-mailben, a BFK számos szakemberével közösen. Az elmúlt két és fél évben – Budapest 22 másik kerületével ellentétben – egyetlen alkalommal sem tudtuk számos kísérletünk ellenére elérni, hogy személyes egyeztetésre kerüljön sor polgármesteri szinten a BFK és Újpest között a tervezett új káposztásmegyeri vasútállomások, a Rákospalota-Újpest állomás rekonstrukciója és más kiemelt beruházások kapcsán - még ha ilyen módon is, de örülök, hogy most legalább talán elindulhat ez a régóta várt párbeszéd.

Vitézy DávidFotó: Marton Szilvia - Origo

 A konkrét felvetésére reagálva engedje meg, hogy emlékeztessem: az újpesti uszoda térségébenkormányzati beruházásban hév- vagy vasútfejlesztés nem zajlik, ott ilyen, állami fenntartású kötöttpályás vonalak nem fellelhetők, a térségben a M3-as metró káposztásmegyeri meghosszabbításának tervei készültek el, hivatali elődje, Wintermantel Zsolt kezdeményezése nyomán, a Fővárosi Közgyűlés akkori döntése alapján, fővárosi finanszírozásban.

E beruházás gazdája, előkészítője és építtetője a Budapesti Közlekedési Központ, melyet 2014 decembere óta nem én vezetek. Levelét és megkeresését éppen ezért továbbítani fogom dr. Walter Katalin vezérigazgató asszony számára és javasolni fogom neki, vizsgálja meg, a metróhosszabbítás terveibe itt egy P+R parkoló értelmesen beilleszthető-e.

Ugyanakkor, Polgármester úr figyelmét felhívom: a javasolt helyszín egy lakótelep közepén, lényegében városközponti helyzetben található, P+R parkoló kialakítása vélhetően itt jelentős lakossági ellenállásba ütközhet, mindenképp javaslom ezen szempont alaposabb megfontolását.

Ha már éppen P+R parkolók kapcsán írt nekem Polgármester úr, engedje meg, hogy megragadjam az alkalmat és egy kéréssel forduljak Önhöz.

Február 10-én csütörtökön mutattuk be a Rákospalota-Újpest vasútállomás megújításának terveit Újpest és a XV. kerület részére és az egyeztetést követően néhány látványtervet a nyilvánossággal is megosztottunk. Számos kérdésben kialakult egyetértés, az egyeztetésen azonban Újpest főépítésze jelezte, hogy az állomás mellett P+R parkoló építését Újpest önkormányzata nem támogatja.

Rákospalota-Újpest a mai levelében szereplő helyszínnel ellentétben egy lényegesen ritkábban lakott térségben fekszik, a vasút mellett az újpesti oldalon ma sajnos igen elhagyatott környezet, parkolók, murvás területek, ipari funkciók, szeméttelep található.

Itt P+R parkoló létesítése értelmes megoldás lehet, különösen, hogy a 70-es és 71-es vasútvonalak fejlesztése nyomán innen akár óránként 8 vonat is indulhat a jövőben a Nyugati pályaudvar felé, városias, 7-8 perces követési időt kínálva a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia fokozatos megvalósítása nyomán a belváros felé.

Kérem Polgármester Urat, vizsgálja felül Újpest főépítészének álláspontját és tájékoztasson: támogatja-e P+R parkolók létesítését Rákospalota-Újpest fejlesztése során.

Kollégáimmal bármikor állunk Polgármester úr rendelkezésére.

Üdvözlettel:

Vitézy Dávid
vezérigazgató
Budapest Fejlesztési Központ