A Nyugat-Balkánon nőtt a legnagyobb mértékben a migrációs nyomás

Macedónia, menekültválság, migránsok
A photo taken from behind a fence at the Macedonian side of the border shows men sitting under a blanket and smoking cigarettes as they wait with other migrants from Syria to cross the Greek-Macedonian border near the town of Gevgelija on February 24, 2016. Balkan countries along the well-trodden migrant path towards northern Europe met on February 24 to explore ways to stem the flow despite growing fears that tighter controls will spark a humanitarian crisis, particularly in Greece. In the latest such move, Macedonia has closed its frontier to Afghans and introduced more stringent document checks for Syrians and Iraqis seeking to travel to northern and western Europe. The restrictions have caused a bottleneck of thousands of people at the Greek-Macedonian border. / AFP / Robert ATANASOVSKI
Vágólapra másolva!
Januárban a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonalon észlelték az illegális bevándorlás okozta nyomás legjelentősebb növekedését; az Európai Unió külső határain az év első hónapjában a jogszerűtlen határátlépések száma 78 százalékkal haladta meg a tavaly januári és 23 százalékkal a két évvel ezelőtti adatokat - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.
Vágólapra másolva!

Az uniós ügynökség tájékoztatása szerint 2022 első hónapjában legkevesebb 14 642-en próbáltak meg illegálisan az Európai Unió területére jutni, az adat meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet.

Januárban a nyugat-balkáni útvonalon 5826 illegális határátlépés esetében léptek fel az illetékes hatóságok, 148 százalékkal többször, mint egy évvel korábban.

Ezen az útvonalon Szíria, Afganisztán és Törökország volt a legtöbb migráns származási országa.

A Földközi-tenger középső medencéjében, a főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon 2150 illegális határátlépést jegyeztek fel, 107 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

Háromból két migráns Líbián át, a többi Tunézián keresztül érkezett. A Líbiából érkezők többségét egyiptomiak, bangladesiek és elefántcsontparti állampolgárok képviselték, a Tunéziából csónakokon érkezett migránsok mintegy 67 százalékát tunéziaiak tették ki - közölték.

Olaszországba 107 százalékkal érkeztek többen mint tavaly janurában Forrás: Hans Lucas via AFP/Jérémie Lusseau / Hans Lucas/Jeremie Lusseau

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, főként Görögország tengeri és szárazföldi határait érintő migrációs útvonalon a feljegyzett illegális határátlépések száma az egy évvel ezelőttihez képest 28 százalékkal 1163-ra emelkedett. A Ciprusra illegálisan érkezett migránsok száma szintén nőtt, az év első hónapjában 850 belépést észleltek, 48 százalékkal többet, mint tavaly.

Ebben a térségben főként kongóiak, szíriaiak és nigériaiak kíséreltek meg az unió területére jutni.

A Földközi-tenger nyugati, főként Spanyolországot értinő migrációs útvonalán az illegális határátlépések száma egyéves viszonylatban 55 százalékkal 693-ra csökkent. Ez megfelel az időjárási viszonyokhoz kapcsolódó szezonális tendenciáknak - írták. Ezen az útvonalon a regisztrált migránsok közel 60 százaléka algériai állampolgár volt.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken az illegális bevándorlás 50 százalékos növekedéséről számoltak be 3007 feljegyzett esettel. Itt főként marokkóiak kerültek nyilvántartásba.

A jelentésből kiderült, hogy az EU keleti, főként Fehéroroszországgal közös határára nehezedő migrációs nyomás közel 79 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjában feljegyzett adatokhoz képest, noha a 2021 májusától különösen erősödő nyomás az előző évhez képest több mint tízszeresére nőtt.

Az uniós ügynökség jelentése kitért arra is, hogy az év első hónapjában az európai kontinens és Nagy-Britannia között az illegális határátkelések jelentős növekedését tapasztalták. Januárban a tengeri átkelések száma 273 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti adatokat. Több mint 2500 illegális migránst tartóztattak fel a La Manche csatorna partjain - közölték.