A gyermekeinket meg kell védenünk minden szexuális propagandától - hangzott el a szerdai Kormányinfón. Ha a baloldal nyer, akkor eljárás indulhat Magyarország ellen, mert a baloldal kommunista és fasiszta eszméi összeegyeztethetetlenek az uniós értékekkel - tették hozzá. 

 Az Európai Unió Bírósága politikai döntést hozott a magyar gyermekvédelmi törvény miatt 

- jelentette ki a szerdai Kormányinfón Varga Judit. Az igazságügyi miniszter szerint az uniós bíróság politikai szereplővé lépett elő. A miniszter elmondta, hogy Brüsszelből levelet is kaptunk, melyben felszólították a kormányt, hogy változtassák meg a törvényt.

Varga Judit: Népszavazásig fogjuk elvinni a gyermekvédelem ügyétFotó: Csudai Sándor - Origo

Varga Judit kiemelte, hogy népszavazásig fogják elvinni a gyermekvédelem ügyét, mint fogalmazott korábban a migráció kérdésében is hasonló volt a helyzet, ott végül egy népszavazás, majd az ezt követő országgyűlési választások tettek pontot az ügy végére. – A gyermekvédelem a vita tárgya, nem pedig a jogállamiság – foglalta össze a kormány álláspontját a politikus.

Mi lesz a bezárt benzinkutakkal?

Ezek után Gulyás Gergely vette vissza a szót. A miniszter arról beszélt, hogy 3-4 benzinkútbezárásról tud a kormány. Az állam adott esetben kijelölhet szolgáltatót egy-egy területen, így senki sem marad benzinkút nélkül ‒ tette hozzá. 10 liter benzint, vagy gázolajat lehet maximum elvinni kannában az új intézkedés szerint. Gulyás közlése szerint a négy stopintézkedés 3 százalékponttal csökkentette a hazai drágulást. Szólt arról is, hogy a magyar gazdaságpolitika eredményességét jól mutatja, hogy az unióban a második helyen áll a magyar bővülés.

Tavaly 7,1 százalékos volt a magyar gazdasági növekedés, a rendszerváltás óta a legmagasabb – mutatott rá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás hangsúlyozta:Ez nem csupán az uniós források hatékony felhasználásának eredménye, hanem annak a politikának is, amelynek köszönhetően alacsonyak az adók, évről évre rekordot döntenek a befektetések, növekednek a fizetések, így a fogyasztás is, támogatást kapnak a családok, és rezsiköltség biztosítja a háztartások alacsonyabb kiadását.

Hangsúlyozta: Magyarország ezzel az eredményével a második az Európai Unióban, csupán Lengyelország produkált magasabb, 7,7 százalékos gazdasági növekedést. „Lehet egyes országokkal szemben bosszúhadjáratot folytatni, de ha egy gazdaságpolitika eredményes, annak megvan a következménye" – értékelte az eredményt a miniszter.

Gulyás kérdésre azt mondta, a kormány kitart a gyermekvédelmi törvény és a népszavazás mellett.

Magyarország a jogállam alapértékeit kiemelten fontosnak tartja, és ezért a gyermekek védelmét kiemelten fontosnak tartja. – Ha a baloldal jutna hatalomra, akkor az általuk képviselt kommunista és fasiszta eszmék összeegyeztethetetlenek az uniós alapértékekkel. A pénz nem Brüsszel pénze, hanem jár nekünk – tette hozzá.

Karácsony Gergely megint nem mondott igazatForrás: Majtenyi Mihaly

Karácsony megint hazudott

– Az Európai Bizottsággal megállapodtunk, majd a gyermekvédelmi törvény elfogadása után nem került sor a megállapodás aláírására a helyreállítási alap ügyében, tehát ha visszavonnánk a törvényt, akkor megszűnnének a támadások – mondta az Origo kérdésére Gulyás. Szólt arról is, hogy az nem igaz, hogy kijavították a meghibásodott tram-traineket Budapesten, nem egyeznek Karácsony szavai a valósággal. 80 kilométer felett ráztak a tram-trainek, de a BKV javítása után 60 kilométer fellett ráztak. –A gyártó javította meg később – tette hozzá.

Az Index pedagógusok sztrájkjával kapcsolatos kérdésére Gulyás a következő választ adta:

Szívesen tárgyalunk a pedagógusokkal, de egy politikai akciónak tűnik a március végi sztrájkhirdetés - mondta, majd mindenkit arra kért, hogy tartsák be a jogszabályokat.

Felelőtlenség lenne magyar katonákat Ukrajnába küldeni – mondta Gulyás Márki-Zay egyik korábbi kijelentésével kapcsolatban.

Felelőtlenség lenne magyar katonákat küldeni UkrajnábaForrás: MTI/Ujvári Sándor

Az, hogy Magyarországról milyen hírek jutnak el Nyugatra, azok jól megvannak szűrve, vagy egyszerűen hamisított hírek - mondta egy másik kérdésre Gulyás. – Nyugat-Európában nincsen sokszínű sajtó. Németországban már egy-két helyen megjelent Márki-Zay fasisztákat és kommunistákat képviselő nyilatkozata – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, a jogállamiság konkrét meghatározása nincsen benne az uniós alapszerződésben. Ha az unió pénzügyi érdekei sérültek, akkor a bizottság korábban is felfüggeszthette a kifizetéseket – tette hozzá. – Az unió egyik szerve dönt az unió és tagállam vitájában, tehát minimum idegenben játszik Magyarország – mondta.

Ez még kérdéses

A Bizottság április 3-ig várni fog a helyreállítási alap jóváhagyásával. Tudvalévő volt, hogy Brüsszel támogatja a baloldalt, de egyelőre nem lehet tudni, hogy a kommunistákat és a fasisztákat támogatja-e - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Gulyás kérdésre azt mondta, az, hogy valaki fasisztákat akarjon képviselni 1944 óta nem fordult elő, míg 1989 óta nem fordult elő, hogy kommunistákat akarnak képviselni. Míg a pártszövetség tagjai falaznak ehhez a kijelentéshez – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, üdvözli, hogy a pedagógus szakszervezetek vissza akarnak térni a törvényesség talajára. Határátlépés volt, amit korábban tettek a szakszervezetek, hogy figyelmen kívül hagyták a bíróság döntését – tette hozzá.

Ma az tűnik a legmegalapozhatóbbnak, hogyha a gyermekvédelmi törvény miatt egy teljesen más területen nem akarja az Unió jóváhagyni a helyreállítási alapot, akkor pont hasonló alapon indulhat eljárás Magyarország ellen - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Maga a bizottság elnöke is jogállamisági problémának tekintette a gyermekvédelmi törvényt – mondta a miniszter.

Gyurcsányné nem olvasta az uniós rendeletet?Fotó: Koncz Márton - Origo

Gulyás kérdésre azt mondta, furcsa, hogy Dobrev nem olvasta azt az uniós rendeletet, miszerint az atomenergia környezetvédő energia. Atomenergia nélkül nem lehet elérni a párizsi klímacélokat.

Gulyás kérdésre elmondta, Magyarországon a jogállami felfogásnak nem felel meg, az hogy egy bíró előre prejudikál egy ítéletet. Egy esetleges orosz-ukrán háború esetében nagyrészt magyar menekültekre számítana a kormány - mondta egy másik kérdésre Gulyás.