Tizenkilenc évnyi munka és közel 25 millió szerkesztést követően a Wikipédia elérte a félmilliomodik magyar szócikket - közölte a Wikimédia Magyarország Egyesület csütörtökön.

A mérföldkövet Palotabarát szerkesztő Szarka Károly diplomatáról írt cikke lépte át.
A magyar nyelvű változat 500 ezer szócikkével a huszonhatodik a Wikipédiák között, és a legnagyobb magyar lexikon. Viszonyításképpen, Révai nagy lexikona 230 ezer, A Pallas nagy lexikona és a Magyar nagylexikon 150 ezer címszót tartalmaz.
A tájékoztatás szerint a Wikipédia magyar nyelvű változatát mintegy tízmillió eszközről látogatják rendszeresen és havi százmillió szócikket néznek meg.A magyar kiadás bővítésében és javításában havonta nagyjából 5 ezer alkalmi vagy rendszeres szerkesztő vesz részt.

Az oldal a mérföldő tisztetelére egy új logót is készített, ezt:

 A Wikipédia szócikkeit bárki bővítheti a minden lapon megtalálható "szerkesztés" gombra kattintva. A szócikkeknek semleges nézőpontból kell íródniuk és megbízható forrásokon alapulniuk. A legaktívabb szerkesztők folyamatosan ellenőrzik a változtatásokat, és a problémásakat általában perceken belül visszavonják.

A Wikipédiáról néhány adat

  • a szabadon használható internetes enciklopédiát angolul 2001-ben, magyarul 2003-ban indult,
  • mostanra az egyik legnépszerűbb információforrássá vált,
  • havonta több mint félmilliárdan látogatják.
  • A több száz különböző nyelvű változata van,
  • mintegy negyvenmillió szócikket tartalmaz,
  • 70 ezer önkéntes szerkeszti egy nyílt internetes közösségben, amelyhez bárki csatlakozhat.

A weboldalt kiszolgáló szervereket egy kaliforniai nonprofit szervezet, a Wikimédia Alapítvány üzemelteti, a finanszírozást az olvasók adományai biztosítják. Magyarországon a Wikimédia Magyarország Egyesület segíti a szerkesztők munkáját.A magyar Wikipédián is működik a legjobbnak ítélt szócikkek kiemelésének gyakorlata. Jelenleg több mint ezer szócikk esett át sikeresen ezen az eljáráson és kapta meg a kiemelt szócikk státuszt.