Szijjártó Péter: Létrejön a magyar-orosz vasúti vegyesvállalat

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Még a tavasszal létrejön az a magyar-orosz vasúti vegyesvállalat, amelynek célja, hogy évente ezer, Kínából Nyugat-Európába irányuló konténervonat Magyarországon haladhasson keresztül - közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter azt írta, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök február 1-jei tárgyalásának egyik fontos témája volt a vasúti teherszállítási együttműködés fejlesztése.

- szögezte le.

A miniszter közölte: az ország keleti részében, Fényeslitkén a logisztikai központ napokban befejeződő építése azt eredményezi, hogy

az Európai Unió egész keleti határán Magyarországon lehet majd a leggyorsabban átrakodni a konténervonatokat.

Ebben - mint kiemelte - kiváló partner lehet az orosz államvasutak (RZSD), amely a második legtöbb árut szállítja a világon, és amely évente egy milliónál is több konténert forgalmaz.

Korábban a gazdasági vegyes bizottság ülésén megállapodtak egy magyar-orosz vasúti vegyesvállalat létrehozásáról, amelyhez tervben van egy osztrák vállalati csatlakozás is.

Most viszont Oleg Valentyinovics Belozjorov RZSD-vezérigazgatóval fontos részleteket tisztáztak, így még a tavasz folyamán létrejön az a vasúti vegyesvállalat, amellyel céljuk, hogy évente ezer, Kínából Nyugat-Európába irányuló konténervonat Magyarországon haladhasson keresztül - írta Szijjártó Péter.