A baloldal jelöltje enyhén szólva nem szemérmeskedik, ha politikai szövetségeseiről van szó: minden fenntartás nélkül támogat korrupt, antiszemita politikusokat. Ez történt 2020 nyarán is, amikor Bíró László mellett kampányolt, aki egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei időközi választáson indult (majd kikapott) az egyesült baloldal jelöltjeként. Azt a Bíró Lászlót támogatta Márki-Zay nyilvánosan, aki korrupciós botrányai mellett azzal vált ismertté, hogy gyomorforgató módon zsidózott.

Márki-Zay Péter korábban arról beszélt, amikor Bige László baloldali milliárdossal való kapcsolatáról kérdezték, hogy „akár az ördöggel is" összefogna Orbán Viktor ellen. Ezt az állítását már korábban is bizonyította, amikor 2020 őszén egy időközi országgyűlési választás előtt arra szólította fel a saját és a baloldal támogatóit, hogy szavazzanak Bíró Lászlóra, a Jobbik politikusára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú választókerületben. 

Márki-Zay Péter korábban azt is mondta, hogy a baloldal a kommunistákat és a fasisztákat is képviseliForrás: Hans Lucas via AFP/Valeria Mongelli / Hans Lucas/Valeria Mongelli

Emlékezetes, hogy a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc 2020 nyarán egy tragikus közúti balesetben meghalt, emiatt időközi országgyűlési választásra került sor. A kormánypártok a néhai képviselő lányát, Koncz Zsófiát indították.

Koncz Zsófia kihívója maga volt a megtestesült baloldali összefogás: a jelölt Bíró László volt, a Jobbik korrupt, antiszemita politikusa, aki mögött kiállt az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum is. Még személyesen Karácsony Gergely is kampányolt neki. Bíró László antiszemita kijelentései régóta ismertek voltak helyben, ám országos nyilvánosságot csak a kampány alatt kaptak. A Facebookon például „tetűcsúszdásoknak" nevezett zsidó turistákat, és Budapestet „Judapestként" emlegette. 

A jobbikos Bíró László Facebookon például „tetűcsúszdásoknak" nevezte a zsidó turistákat, és Budapestet „Judapestként" emlegetteForrás: facebook.com/Bíró László

Bíró László azzal magyarázta gyalázkodását, hogy a 2018-as vereség miatt rosszkedvű volt. Mint mondta, apátiája miatt lett antiszemita, vagyis lényegében rosszkedvében zsidózott. A baloldali média nem nagyon firtatta a témát, mint ahogyan a jelölt korrupciós ügyeit sem. Bíró ugyanis korábban egy varrodát működtetett, amely gyanús körülmények között csődbe jutott, több varrónő sosem jutott hozzá jogos béréhez, és a támogatásokkal is trükközhettek. 

Márki-Zay Péter is kiállt Bíró László, a korrupt, antiszemita jelölt mellett, amelyről egy 2020. augusztusi videója is tanúskodik. Gyurcsány Ferenc mostani jelöltje ismét szokásos vasárnapi facebookos élő jelentkezését tartotta, amikor rátért Bíró László botrányára.


Ebben a feladványban én arra kérem zsidó honfitársaimat is, hogy igenis az antiszemita megjegyzéseket tevő jobbikos képviselőt támogassák. Arra kérem a cigány honfitársaimat is, hogy igenis a jobbikos képviselőjelöltet támogassák, mindannyiunk érdekében." 

Márki-Zay Péter ezek után még nyomatékosította, hogy az antiszemita jelölt közös jelölt, akit minden baloldali párt támogat. – A jobbikos jelölt – antiszemita kijelentéseivel együtt is – a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum jelöltjeként indul Borsod 6-ban.

Márki-Zay PéterForrás: Origo

Én azt gondolom, hogy ha más nem, ez mindenképpen kell, hogy egy megnyugtató biztosítékot adjon a zsidók és cigányok számára is, hogy a parlamentbe Bíró László parlamenti munkájával őket is szolgálni fogja, és semmilyen hátrányuk nem fog származni Bíró László megválasztásával – mondta Márki-Zay.

Úgy tűnik, a választókat nem nyugtatta meg a baloldal által adott „garancia", Bíró László elvesztette a választást. 

Márki-Zay Péter korábban több alkalommal tett antiszemita kijelentést, illetve szerepelt együtt nyíltan szélsőséges, zsidó- és cigányellenes politikusokkal. Egy január elején közzétett videójában az őt ért antiszemita vádakra reagálva arról beszélt, hogy a Fideszben „kevés" a zsidó.  Márki-Zay ezenkívül olyan fotót posztolt az úgynevezett Pegasus-ügyet követően Orbán Viktorról, ahol egy menóra előtt állt. A baloldal jelöltjének kijelentéseit hiába kritizálták zsidó szervezetek, Márki-Zay nem kért bocsánatot.

A baloldal kormányfőaspiránsától a rasszista szóhasználat sem áll távol. Erre egy jó példa, amikor a közösségi oldalán december 12-én a szokásos heti videójában így viccelődött: Na, van egy aranyos vicc. Ezt ismerik biztos, ugye, Stevie Wonderrel vagy éppen Ray Charlesszal is ismerős ez a vicc, amikor azt mondják, megkérdezik tőle a vicc szerint, természetesen egy interjúban, hogy hát milyen dolog vaknak lenni? Azt mondja, hát még mindig jobb, mintha néger lennék." 

De Michael Jacksont is négerezte egy - igen - trianoni ünnepi beszéde alkalmával, és azt mondta a halott zenészről, hogy gazdag fehér nő.