Karikó Katalin kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját

LOMNICI Zoltán; KARIKÓ Katalin
Budapest, 2021. május 7. Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, az egyik koronavírus elleni, mRNS alapú vakcinát kifejlesztő BioNTech cég alelnöke, miután átvette az Emberi Méltóságért kitüntetést idősebb Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől Budapesten 2021. május 7-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Idén Karikó Katalin kapja a Szegedért Alapítvány fődíját, a civilszervezet elismerését gálaműsoron adják át az 1879-es nagyárvíz évfordulóján, március 12-én - jelentette be az alapítvány titkára. A közlemény szerint a Szegedért Alapítvány célja 1989 óta változatlan: a kiemelkedő teljesítményt nyújtók, Szeged nemzetközi rangját növelők elismerése, valamint a város szempontjából értékes kezdeményezések, események megvalósításának támogatása.
Vágólapra másolva!

Ezt fejezi ki az alapítványi díjazottak személye is. Az elmúlt 32 év során elismerést kapó 128 kiemelkedő, iskolateremtő személyiség között van Szőkefalvi-Nagy Béla és Totik Vilmos matematikus; Szabó Gábor és Bor Zsolt lézerfizikus; Alföldi Lajos, Kondorosi Éva, Ormos Pál, Vígh László, Venetianer Pál biológus; valamint Gábor Miklós és Fülöp Ferenc gyógyszerkutató. A díjazott művészek között volt Gregor József operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Király Levente, a nemzet színésze és Juronics Tamás táncművész, koreográfus.

A kuratórium döntése alapján az alapítvány fődíját idén Karikó Katalin biokémikus kapja,

aki Szegeden szerzett diplomát, első munkahelye a Szegedi Biológiai Kutatóközpont volt. Kutatói karrierjét az Egyesült Államokban folytatta. Karikó Katalinnak és munkatársainak elévülhetetlen érdemei vannak a koronavírus-járvány globális kezelésében alkalmazott mRNS-vakcina kifejlesztésében.

Karikó Katalin Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Kemény Lajos bőrgyógyász akadémikusnak ítélték oda. A művészeti kuratórium Gregor József-díját Temesi Mária operaénekes, énekmester, operanagykövet kapja. A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Szatmáry Károly csillagász, a Szegedi Csillagvizsgáló alapítója és vezetője érdemelte ki.

A fődíjas Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.

A díjakat március 12-én - az 1879-es nagyárvíz évfordulóján - nagyszabású gálaműsor keretében vehetik át a díjazottak a Szegedi Nemzeti Színházban.

A műsorban fellép a Molnár Dixieland Band, a Fool Moon és a Suhancok Táncegyüttes.

A Szegedért Alapítványhoz idén is nagyon sok pályázat érkezett tudományos, kulturális és civil közösségek rendezvényeinek, illetve publikációk létrejöttének támogatására. A kuratóriumok döntése nyomán összesen 3 millió forint értékben sikerült ebben az évben is értékteremtő kezdeményezésekhez pénzbeli támogatást nyújtani.