Kásler Miklós: Úgy tűnik túljutottunk a fertőzöttek számának a csúcsán

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kásler Miklós, Életközben
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy túljutottunk a fertőzöttek számának a csúcsán - mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere a heti rendszerességgel jelentkező videóinterjúja során beszélt a magyar egészségügyi rendszer folyamatos fejlesztéséről, a meddőséggel küzdő családok segítéséről, illetve megosztotta érzéseit a magyar csapat téli olimpiai szerepléséről is - írja az EMMI.
Vágólapra másolva!

Háromféle szempontból minősítjük a járványhullámokat: a fertőzési hullám csúcsa szerint, a lélegeztetésre szoruló betegek száma, valamint a betegség végkifejlete alapján - mondta Kásler Miklós. Hozzátette: egymáshoz képest ezek az értékelések körülbelül egy-két hetes csúszásban vannak. Úgy tűnik, hogy túljutottunk a fertőzöttek számának a csúcsán, a következő szempontok pedig egy-két hét múlva jutnak el ugyanide.

Az egészségügyi alapellátás átalakítása, fejlesztése, rendkívüli megerősítése a jövő szempontjából alapvető

- ezt pedig már az elmúlt négy év folyamatos egészségügy fejlesztéseiről mondta. Kásler Miklós a legfontosabb intézkedések közül kiemelte az Nemzeti Infektológiai Programmal kiegészült 5 Nemzeti Egészségügyi Programot, a 13. kötelező oltás bevezetését, a HPV elleni oltást, amelyet a kislányok után mostanra már a kisfiúk is ingyenesen felvehetnek, ezen túlmenően pedig a legkorszerűbb orvostechnológiai eszközök meghonosítását.

A hálapénz megszűnt, az orvosi bérek két és félszeresére emelkednek 2023-ra, az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően pedig Magyarország egészségügye nem látott minőségű állapotba került - mutatott rá a miniszter, aki az ápolók napja alkalmából kiemelte az egészségügyi szakdolgozókat érintő legfontosabb adatokat: 2021-re a nővéri fizetések 2,5 szeresét jelentik a 12 évvel ezelőtti bérekhez képes.

Új nővérszállók épültek, a régi nővérszállásokat kerültek felújításra, korszerű körülmények kerültek kialakításra

- sorolta. Az utánpótlás kérdését pedig úgy foglalta össze, hogy pályázatokkal próbálják ösztönözni a fiatalokat arra, hogy válasszák az ápolónői életpályát. Magyarországon több mint 150 ezer házaspár küszködik a meddőséggel, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy egységes állami ellátórendszert hoz létre - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Hozzátette: számos finanszírozás béli könnyítésre került sor és az egységes rendszernek az előnye, hogy magas minőségi körülmények között lehet ezt az orvosi tevékenységet folytatni. A beszélgetés során kitért a Pécsi Tudományegyetem Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és Családbarát Szülészet kibővítésére, amelynek alapkövét a héten tették le. Elmondta: a klinikai gyakorlat nagyon magas szintje mellett adottak lesznek a kutatás lehetőségei is. Ez garantálja, hogy bizonyos kutatási eredmények birtokába új terápiás diagnosztikai lehetőségeket tudunk létrehozni.

A beszélgetés végén a téli olimpia játékokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy nagyon megérintette, amikor Liu Shaolin Sándortól megkérdőjelezhető bírói döntés miatt elvették az olimpiai aranyérmet. Ugyanakkor a sportoló emberi nagyságára mutatott példát azzal, hogy amikor testvére, Liu Shaoang bajnok lett, Sándor ugyan úgy örült Ádó sikerének, mint ha ez neki sikerült volna. Nagyon sok ilyen sportolót kívánok Magyarországnak, de akár az egész világnak - zárta a beszélgetést a tárcavezető.