Gyurcsány Ferenc alelnöke, Varju László, ha éppen nem fetreng a földön azért, mert szerinte Magyarországon nincs jogállam, akkor négy kerékkel parkol a járdán, és még dicsekszik is vele. A DK országgyűlési képviselője a Facebookon tett közzé fotókat arról, hogy plakátokat helyezett ki lámpaoszlopokra Újpesten, mindeközben szabálytalanul parkolhatott közterületen. A KRESZ alapvetően tiltja a járdán történő megállást. Megkerestünk az ügyben az Újpesti Közterület-felügyeletet, hogy mit gondolnak erről, de ez idáig nem kaptunk választ.

Egyre több videófelvétel lát napvilágot tilosban parkoló járművekről, ami érthető módon nagy felháborodást kelt, hiszen

a járda alapvetően a gyalogos közlekedést szolgálja.

Ez nem zavarta a DK országgyűlési képviselőjét, aki 2021. február 19-én két fényképet is feltöltött a közösségi oldalára, amelyen azzal dicsekszik, hogy kampányplakátokat ragaszt lámpaoszlopokra. A képen látható autót évek óta Varjú László használja. (Ezen a felvételen éppen Bohár Dánielre, a Pesti TV riporterére csapja rá ugyanennek a kocsinak az ajtaját Varju, mert a momentumos Cseh "Katka" többmilliárdos uniós pénzügyi botrányáról kérdezte.)

A baloldali képviselő közben szabálytalanul parkolhatott közterületen. A KRESZ alapvetően tiltja a járdán történő megállást.

Csakis meghatározott feltételek együttes fennállása esetén megengedett a járdán történő megállás:

  • A járdán részben vagy egészben csak akkor szabad járművel megállni, azaz parkolni, ha azt vagy jelzőtábla, vagy útburkolati felfestés megengedi. Tévedés tehát, hogy ha nincs tiltó tábla, akkor szabályos a megállás.
  • A járda elsődlegesen a gyalogosok közlekedését szolgálja, így kivételnek tekinthető, ha a megállás és/vagy a várakozás megengedett. A jelzőtáblákon elhelyezett kiegészítő táblák, illetve a felfestés megszabhatják a jármű elhelyezésének módját is.
  • További feltétel, hogy a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalhatja el, és a gyalogosok számára legalább 1,5 méteres szabad területet biztosítson. Egy átlagos babakocsi 60 cm széles, így a legkevesebb, hogy két babakocsi egymás mellett a parkolásunkat követően is férjen el kényelmesen a járdán egymás mellett.
  • A jármű tengelyterhelése az 1000 kilogrammot nem haladja meg. Tehát ennél súlyosabb járművek esetében szintén kizárt az, hogy a járdán parkoljon.

Ha bármelyik a fenti feltételek közül nem áll fenn, akkor a megállás jogszabályellenes lesz, ennek pedig hátrányos jogkövetkezménye van.

A baloldali képviselő szabálytalanul parkolhatott közterületen. A KRESZ alapvetően tiltja a járdán történő megállástForrás: Facebook

A KRESZ 40-41. §-ának, valamint más megállási, várakozási vagy táblával jelzett behajtási tilalom vagy korlátozás megszegése esetén

a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot.

A fenti esetekben akár 15 000 forint helyszíni bírságra és 30 000 forint pénzbírságra is lehet számítani.

Nem ez az első eset

Mint arról korábban a Mandiner beszámolt, 

Csárdi Antal baloldali képviselő közel fél napot állt tilosban a ferencvárosi városháza előtt, mégsem lett ennek következménye.

2021 májusában egy IX. kerületi lakos kiszúrta, hogy a városháza előtt egy autó tilosban parkol, és nemcsak, hogy nem viszik el a járművet, hanem úgy tűnt, még vigyáznak is rá a hivatal őrei. Rá is kérdezett a biztonsági őröknél, miként állhat itt autó, amikor a sárga felfestés ezt egyértelműen tiltja. A válasz tömör volt és egyértelmű:

Ő megteheti!

Az olvasó másodmagával megvárta a sofőrt, aki Csárdi Antal volt. Fel is tették a kérdést neki, miért áll tilosban.

Csárdi először megpróbálta megmagyarázni, hogy így rendben van a parkolása, majd azt mondta, „jelentsenek fel, ha akarnak".

Az Origo megkereste az Újpesti Közterület-felügyeletet, és megkérdezte tőlük, hogyan értékelik az esetet. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk visszajelzést, amint ez megtörténik, cikkünket frissíteni fogjuk!