Márki-Zay Péter rettentően gyenge évértékelő beszédet tartott, a szöveget még a súgógépről is csak akadozva tudta felolvasni, rengeteget bakizott, és a helyszínen lévők arcán is látszott, hogy nagyot csalódtak, ennél többre számítottak – összegezte a baloldali jelölt országértékelőjét a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a jobboldal kampánya dinamikus, jól felépített, de mozgósítani is kell, mert a kedvező közvélemény-kutatási adatok láttán kényelmessé válhatnak a Fidesz szavazói.

Deák Dániel a Magyar Hírlapnak adott interjúban kijelentette, hogy

nem meglepő az, hogy egyre több baloldali véleményformáló ad hangot elégedetlenségének, hiszen úgy látják: Márki-Zay nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a botrányos jelölt egy nagyon nagy vereségbe irányítja a baloldalt.

A szakember úgy fogalmazott, feltűnő, hogy mennyire nincs víziója a baloldalnak.

Áder János köztársasági elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség vezetőjét a Sándor-palotában az Országgyűlés másnapi alakuló ülése előtt, 2018. május 7-énForrás: MTI/Illyés Tibor

Nem szabad hátradőlni

A politológus úgy látja, hogy

a jobboldal kampánya dinamikus, jól felépített, a legnagyobb kihívás a Fidesz számára a mozgósítás, mert a kedvező közvéleménykutatási adatok láttán kényelmessé válhatnak a szavazóik, pedig a választáson nem a szimpátia, hanem a leadott voksok számítanak.

A mozgósításban kiemelt szerepe lesz a március 15-i Békemenetnek, amelyen szokás szerint Orbán Viktor is beszédet tart.

Ha a tavaly október 23-i Békemenethez hasonlóan látványos lesz a különbség a baloldali rendezvény és a Békemenet között, akkor az a kegyelemdöfés lehet Márki-Zay katasztrofális kampányának

– tette hozzá.

A baloldal totálisan alkalmatlan a kormányzásra, ezt a számok és a tények mutatjákForrás: MTI

A baloldal totálisan alkalmatlan a kormányzásra

A Magyar Hírlapnak azt is elmondta Deák, hogy a héten le kell adni az országos listákat mindenkinek, ami a kiszivárgó információk szerint komoly gondot okoz a baloldalnak, hiszen még mindig nem tudtak róla megállapodni. 

A legkomikusabb jelenet az volt a múlt héten, amikor Márki-Zay bedobta, hogy döntsenek sorsolással a listáról. Képzeljük el, hogy ha esetleg nyernének, akkor a miniszterek és államtitkárok kérdéséről is majd sorsolással vagy pénzfeldobással döntenek? Vagy egy kormányülésen az emberek életét érintő döntésekről is ily módon döntenének? Ez az egész ügy a kormányzásképtelenségük újabb látványos megnyilvánulása, amelyet már egyre több kormányellenes véleményformáló és választó is belát

– szögezte le a politológus.

Csökkent a szegénység mértéke Magyarországon

Deák Dániel az interjúban összevetette Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay beszédét, mert mindkettejük szerint minden szörnyű Magyarországon, rossz állapotban van a magyar gazdaság és társadalom, ezzel szemben a legfrissebb GDP-adatok az mutatják, hogy tavaly soha nem látott mértékben, 7 százalék felett nőtt a magyar gazdaság. Majd hozzátette:

az Eurostat-adatok alapján jelentős mértékben csökkent a szegények aránya Magyarországon, egymillió fővel többen dolgoznak 2010-hez képest, nő a lakosság fogyasztása, nő a megtakarítása, és a konjunktúraérzet is folyamatosan javul.

A baloldal nem a valóságról beszél, az állításaik nem találkoznak a hétköznapi emberek valóságérzékelésével. A leglátványosabb megnyilvánulása ennek talán az volt az utóbbi napokban, hogy miközben Gyurcsány arról beszélt, hogy borzalmas éve volt Magyarországnak, éppen arról szóltak a hírek, hogy több bank mobilalkalmazása is lefagyott, mert olyan sok pénzt utalt az embereknek az állam

– vetette össze a baloldali virtuális világot a valósággal Deák Dániel.

A gazdasági mozgástér bővülésének köszönhetően további adócsökkentésekre nyílik lehetőség, ezúttal a gyermektelenek következnekForrás: 123rf.com

Hozzátette: Orbán Viktor emellett a gazdasági évértékelőjében bejelentette: az idei magas gazdasági növekedés mellett csökkent az államadósság is, amely a történelemben először alacsonyabb, mint az osztrák adósságszint.

A gazdasági mozgástér bővülésének köszönhetően ráadásul további adócsökkentésekre nyílik lehetőség, ezúttal a gyermektelenek következnek.