Magyarország biztonsága a legfontosabb, ezért a magyar honvédség csapatait mozgósítja a következő napokban a keleti országrészbe – ezt Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelentette be, tudósít a Híradó.hu. Az első csapatok már ma délután elindulhatnak, ezért a katonai mozgásra kell számítani az ország útjain.

Bár Magyarország békét szeretne, ezt a tárgyalóerők mellett kell elérni, de a Magyar Honvédségnek készen kell állni a humanitárius feladatok ellátására, vagy ha kell, a határ védelmének ellátásában – hangsúlyozta Benkő Tibor, hozzátéve: ha Ukrajnában a helyzet eszkalálódik és nem csak a keleti része történik háborús tevékenység, az kiterjedhet Kárpátaljára is, ezért a Magyar Honvédségnek készen kell állnia arra, hogy ha menekültek érkeznének. 

A Magyar Honvédség feladata kettős: egyik, humanitárius feladatok biztosítása és segítése, a másik pedig, hogy Magyarország határának a lezárása, és annak biztosítása, hogy Magyarországra ne tudjon fegyveres csoportosulás bejönni. Ennek érdekében elrendeltem azt, hogy Magyarország keleti térségében végre kell hajtani megfelelő létszámú, megfelelő felszereltségű katonai erők telepítését. Vagyis a határt meg kell erősíteni 

– mondta a honvédelmi miniszter.