Benkő Tibor: Folytatni kell a haderőfejlesztést és segíteni a határok védelmét

repülőnap, kecskemét, repülő, hadsereg, katonaság, légibemutató, haditechnika
Kecskemét, 2021. augusztus 27. Leopard 2 tipusú harckocsi dinamikus bemutatója az augusztus 28-29-én megrendezésre kerülő kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató szakmai napján a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison 2021. augusztus 27-én. MTI/Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A honvédelmi és haderőfejlesztési program folytatását jelölte ki fő célként Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletén kedden Szentendrén.
Vágólapra másolva!

Emellett továbbra is prioritásnak nevezte, hogy a katonák segítsék a rendőröket a határokon. A honvédelmi miniszter kiemelte,

hogy a katonák 2015 óta rendületlenül részt vesznek a határvédelmi feladatokban, csak tavaly több mint 120 ezer határsértőt fogtak el a rendőrökkel közösen.

Benkő Tibor azt mondta, ha szükséges, több katonát is küldenek a határok védelmének segítésére.

- mondta.

Megjegyezte, hogy ezen nem segített az afganisztáni misszió befejezése sem.

Magyarország mindvégig azt mondta, NATO-feladatban együtt be és együtt ki - emlékeztetett Benkő Tibor, aki úgy értékelt, hogy

Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletet tart Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia Művelődési Központban 2022. február 22-én Forrás: MTI/Mohai Balázs

Benkő Tibor köszönetet mondott valamennyi katonának, köztük mások mellett azoknak, akik az afganisztáni kimenekítésben helytálltak, akik a határok védelmét, valamint a koronavírus-járvány elleni védekezést segítették és segítik.

A honvédelmi miniszter kitért arra is, hogy míg 2010-ben még 17 tartalékos katona volt, számuk mostanra több mint 11 ezerre bővült.

Ráadásul ők nem csak papíron léteznek, segítenek az egészségügyben a járvány elleni védekezést, a határokon, és a Nyugat-Balkánon is teljesítenek szolgálatot.

- mondta.

A miniszter kiemelt feladatnak nevezte az önkéntes tartalékos rendszer további fejlesztését.

Továbbra is cél, hogy 2028-ra 20 ezer tartalékos katona álljon rendelkezésre.

A miniszter részletesen bemutatta a katonai életpályamodellt. Ennek első szakaszához tartoznak a hazafias honvédelmi nevelés rendszerének résztvevői, valamint az önkéntes tartalékos katonák, az önkéntes katonai szolgálatot vállalók.

Résztvevők Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletetén Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia Művelődési Központban 2022. február 22-én Forrás: MTI/Mohai Balázs

A második szakasz - a hivatásos és szerződéses katonáké - aktív szakasz.

Ennek kapcsán kiemelte, a törvény most is biztosítja, hogy a felső nyugdíjkorhatárt megelőző 5 évvel az egyén, illetve a katonai vezetés kérje a rendelkezési állományba helyezést.

Ez a kedvezmény most is megvan - mondta, megjegyezve: aki nem ezt mondja, az nem mond igazat. Arra is kitért, hogy a felső korhatárhoz közeledve előfordulhatnak esetleges problémák, így ebben a "szenior szakaszban" megteremtik a feltételét, hogy a katonák nyugállományba kerüléséig például az oktatásban, közigazgatásban tovább dolgozhassanak.

A harmadik, a nyugállományú katonák szakasza. A miniszter köszönetet mondott, amiért sok részvevő továbbra is segíti a honvédelem ügyét.

Azt is hangsúlyozta, hogy a katonai hivatás az egyetlen, ahol azt vállalják, ha kell az életüket áldozzák. Ezt erkölcsileg és anyagilag is el kell ismerni - jelentette ki. A miniszter elmondta, az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottak az illetményfejlesztésre:

2010 óta a tábornoki, tiszti állomány mintegy kétszeres, az altiszti, valamint a legénységi állomány mintegy 2,5-szeres emelésben részesült.

Ezzel együtt hozzátette, hogy

Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletet tart Szentendrén, az MH Altiszti Akadémia Művelődési Központban 2022. február 22-én Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mindemellett 2010 óta háromszorosára emelték a katonák lakhatási támogatását, továbbá egyebek mellett családtámogatási, szükség esetén egészségkárosodási támogatást is biztosítanak az állománynak.

- fejtette ki.

A miniszter fontosnak nevezte a tavalyi - nyolc év kihagyás után ismét megrendezett - kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutatót, amelyre a két nap alatt mintegy 120 ezren látogattak ki.

Benkő Tibor azt mondta, hogy ezt tovább kell vinni, hiszen a Magyar Honvédség is a társadalomból építkezik, ezért a katonáknak meg kell mutatniuk az embereknek tudásukat, felkészültségüket, amellyel az ország védelmét szolgálják.

Benkő Tibor a hibrid hadviselés jelentőségét is többször kiemelte.

Ehhez kapcsolódóan komoly szervezetfejlesztést hajtottak végre a Magyar Honvédség kibervédelmi képességének kialakítása érdekében.

Elismerően szólt továbbá a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ helytállásáról, amely a katonaság egészségügyi feladatai mellett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos feladataiban is jól vizsgázott.

A miniszter azt mondta: a honvédelmi költségvetés növekedése terv szerint halad,

2024-re elérhető a GDP-arányosan 2 százalékos honvédelmi büdzsé.


- mondta, a nemzetközi szerepvállalás bővítését is feladatul szabva.

Leopard 2 tipusú harckocsi dinamikus bemutatója az augusztus 28-29-én megrendezésre kerülő kecskeméti nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató szakmai napján a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázison 2021. augusztus 27-én Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A miniszter rendhagyó módon nemcsak a 2021-s és 2022-es évekről szólt, hanem hosszabb távon is a múltról és a jövőről. A fontos eredmények között említette a honvédelmi költségvetés emelkedését, a katonai illetmények jelentős emelését, és elmondta: a

haderőfejlesztési program végrehajtásán már 2032-es kitekintéssel dolgoznak.

Benkő Tibor hangsúlyozta: a jelenlegi biztonsági helyzet is azt igazolja, hogy feladata van a Magyar Honvédségnek. Magyarország tagja a NATO-nak, követi annak elvárásait, de a prioritás a nemzeti képesség. Olyan nemzeti haderőt kell építeni, amely garantálja az ország békéjét és biztonságát - hangoztatta.

A honvédelmi miniszter hagyományos évértékelő, feladatszabó értekezletén részt vettek a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői, valamint mások mellett Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kun Szabó István, az államfő főhadsegédje, Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes elnöke, valamint Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.