Botrányba fulladhat a francia elnökválasztás: Marine Le Pen indulása veszélyben van a sajátos francia választási törvény miatt

Vágólapra másolva!
Marine Le Pen kedden reggel jelentette be, hogy egészen addig felfüggeszti kampánykörútját, a franciaországi régiókban és településeken tett látogatásait, sajtótájékoztatóit, amíg nem szerzi meg a jelöltségének véglegesítéséhez szükséges támogatói aláírásokat.
Vágólapra másolva!

A döntés hátterében az áll, hogy a francia választási törvény által előírt 500 aláírás előteremtéséhez még rendelkezésre álló hét munkanap alatt az elnökjelölt minden figyelmével arra szeretne koncentrálni, hogy megszerezze a még hiányzó több mint negyven aláírást franciaországi polgármesterektől. Franciaországban nem a választópolgárok ajánlhatják a jelölteket, hanem az elöljárók, ráadásul néhány éve nyilvános, hogy ki kit ajánl.

A radikális baloldali véleményterror miatt pedig a polgármesterek nem mernek jobboldali jelöltet ajánlani

- nem akarják, hogy az Antifa fekete pólós terrorbrigádjai szétverjék az irodájukat.

Le Pen a francia RTL kedd reggeli adásában aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy sem ő, sem Éric Zemmour nem kapta még meg a végleges jelöltséghez szükséges támogatói aláírásokat, holott mindketten komoly és esélyes képviselői lennének a nemzeti érzelmű francia szavazóknak. Le Pennek hivatalosan 366 ajánlása van csak, ennyit hitelesítettek eddig (valószínűleg a még nem hitelesített, de már meglévő ajánlásokat figyelembe véve beszélt több mint 40 hiányzóról), és a hírek szerint Zemmour sem érte el a 400-at.

Emlékeztetőül: Marine Le Pen öt éve a második fordulóban tízmillió szavazatot kapott. Le Pen már hétfőn videóüzenetben fordult a francia polgármesterekhez, hogy aláírásukkal támogassák jelöltségét. Hétvégén számoltunk be róla, hogy jelenleg Zemmour a második, Le Pen a harmadik a közvélemény-kutatások szerint.

Ha sem Le Pen, sem Zemmour nem tud indulni, akkor a választók több mint 30 százaléka által támogatott jelöltek esnek ki.

Le Pen udvariasan arra kérte a polgármestereket, lássák be, ha ő – vagy bárki – pusztán az aláírások hiányában nem indulhat a választásokon, akkor francia szavazók milliói maradnak a politikai meggyőződésüknek - és nemzeti érzelmeiknek - megfelelő elnökjelölt nélkül.

Le Pen Franciaországot robbanás előtt álló kuktafazékhoz hasonlította, és hangsúlyozta, hogy nem egyeztethető össze a Francia Köztársaság értékeivel az, hogy komoly eséllyel és nagy szavazótáborral rendelkező jelöltek ne képviselhessék szavazóikat

és közös politikai meggyőződésüket a szavazóhelyiségekben.