Nyomoz a rendőrség a Gyurcsány-fióka strómanja ügyében

Vágólapra másolva!
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Metropol megkeresésére közölte: eljárást folytatnak Mártha Imre, a budapesti közművezér strómanszerződése ügyében, Budai Gyula országgyűlési képviselő feljelentése nyomán. A színlelt szerződés révén Mártha Imre elrejthette sokmilliárdos ingatlanvagyonát, de potom összegért bármikor visszavásárolhatja.
Vágólapra másolva!

A hatóság a nyomozás érdekeire való tekintettel többet nem árulhatott el.

A nyomozás Budai Gyula, fideszes képviselő feljelentése nyomán indult, mivel Budai szerint gazdasági csalás gyanúját veti fel az a dokumentum, amellyel Mártha Imre vételi jogot, úgynevezett opciót szerzett egy ingatlancégben.

A képviselő összegzése szerint Mártha Imre, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatója 2016. március 1-jén írt alá egy vételi jogot garantáló szerződést. Az irat arra adott lehetőséget Mártha Imrének, hogy a következő öt esztendőben megvásárolhassa a szerződés másik szereplőjétől (aki egy jogász) a Lázár Houses nevű kft. 26 százalékos üzletrészét. A felek meghatározták az üzletrész vételárát is, mégpedig nem egészen 1,7 millió forintban. Csakhogy amint arra – a média beszámolóit idézve – a feljelentésben a politikus rámutatott, a szóban forgó vállalkozásnak hatalmas vagyona van.

Milliárdos gazdasági bűncselekményről lehet szó

Sajtóinformációk szerint a cég legutóbbi mérlegadatai szerint a forgóeszközök összértéke nyolcszázmillió forint volt, de az ingatlanbirodalom valódi értéke ennek az összegnek nyilvánvalóan a sokszorosa – jegyzi meg a Nemzeti Nyomozó Irodának címzett beadványában Budai Gyula. A képviselő azt a körülményt is aggályosnak tartja, hogy a vételi jogot garantáló szerződés szerint az üzletrészért a megjelölt vételárnál többet a jogász akkor sem kérhet Mártha Imrétől, ha a cég eredményesen gazdálkodna, s emiatt értéke gyarapodna. Emellett a feljelentés szerint az is felveti a bűncselekmény megalapozott gyanúját, hogy a Lázár Houses nevű cégben a jogász mellett Mártha Imre testvérei és édesanyja is megtalálhatók mint tulajdonosok. Budai Gyula megítélése szerint az ingatlanfejlesztéssel, ingatlanforgalmazással foglalkozó társaság érdemben nem működik, tevékenysége csupán az ingatlanvagyon titokban tartása.

A Metropol megtalálta Mártha Imre strómanját is

A strómanszerződést a Metropol hozta nyilvánosságra, és lapunk utánanézett a Lázár Houses Kft.-nek. A vállalkozás ingatlanvagyonát legfeljebb csak megbecsülni lehet. Annyi biztos, hogy ez a cég a milliárdos értékű Prisztás-villa legfőbb tulajdonosa (itt lakik Mártha), emellett azonban legalább harminc nagy értékű ingatlan van a társaság tulajdonában. Így több budapesti, jó környéken található lakás, s számos vidéki ingatlan, köztük italboltok.

A Metropol megtalálta Mártha Imre strómanját is, az ügyvéd azonban azóta is menekül és bujkál a nyilvánosság elől.