Orbán Viktor miniszterelnök nemrég hivatalos Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyben kijelentette, hogy Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia, utalva az ukrán-orosz válságra. A miniszterelnök azt is mondta: szó sem lehet azoknak a baloldali javaslatoknak az elfogadásáról, amelyek szerint fegyvereket és katonákat akarnak küldeni Ukrajnába.

Orbán Viktor miniszterelnök a mai nap folyamán találkozott a Honvédelmi Minisztérium vezetésével, azokkal a katonatisztekkel, akik ma Magyarország biztonságát garantálják a parancsnoki munkájukkal.

"A helyzet ugyanis Ukrajna és Oroszország között továbbra is komoly, sőt feszült. Mindent meg kell tennünk a háború elkerülése érdekében " - mondta Orbán Viktor a hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban, majd kiemelte, hogy "Magyarországnak ebből a konfliktusból, ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia, mert Magyarország biztonsága a legfontosabb érdek".

A miniszterelnök kijelentette: "Ennek megfelelően szó sem lehet azoknak a baloldali javaslatoknak az elfogadásáról, amelyek katonákat és fegyvereket akarnak küldeni Ukrajnába".

Budapest, 2022. február 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (j2) a Magyar Honvédség Integrált Műveleti Központjában 2022. február 23-án. A kormányfő Benkő Tiborral együtt találkozott azokkal a katonatisztekkel, akik Magyarország biztonságát garantálják parancsnoki munkájukkalForrás: MTI/Fischer Zoltán

Orbán Viktor szerint Magyarországnak a béke helyreállítása érdekében tett nemzetközi erőfeszítésekben kell szerepet vállalnia és közben fel kell készülnie a hadseregnek arra, hogyha a dolgok rosszra fordulnak, és menekültek érkeznek, akkor a hadsereg a rendőrséggel együttműködve képes legyen ezt a helyzetet kezelni.

Ma azt a benyomást szereztem, hogy erre képesek vagyunk, Magyarország biztonsága jó kezekben van" - jelentette ki a miniszterelnök.