Idén 4,4 milliárd forintot fordít a kormány tehetséggondozásra

ZSIGÓ Róbert
Budapest, 2022. február 23. Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára beszédet mond a Nemzeti Tehetség Programról tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2022. február 23-án. Minden eddiginél nagyobb összeget, 4,4 milliárd forintot fordít a kormány idén tehetséggondozásra. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél nagyobb összeget, 4,4 milliárd forintot fordít a kormány idén tehetséggondozásra - jelentette be Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Zsigó Róbert közölte, az évente 300-350 ezer fiatalt elérő program idei első pályázati kiírásai már elérhetőek az emet.gov.hu oldalon, a legnépszerűbb kategóriákban pedig emelték a támogatások keretösszegét.

A program 13 évvel ezelőtti indulása óta már több mint 17 ezer nyertes pályázat kapott támogatást 28 milliárd forint összegben,

a hazai tehetségek mellett pedig a külhoni fiatalokat is támogatják, 1300 határon túli nyertes pályázatban 50 ezer fiatalt segítettek - ismertette az államtitkár.

Zsigó Róbert az ösztöndíjprogramok közül megemlítette a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjat, amelynek köszönhetően 2015 óta ötezer fiatalt tudtak támogatni, a 2019-ben indult és a külföldi tanulmányok folytatását segítő Stipendium Peregrinum ösztöndíjnak köszönhetően pedig jelenleg 47 fiatal tanul külföldön.

Utóbbi keretösszege idén 800 millió forint lesz - fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy a Nemzeti Tehetség Program alapja az 1 százalékos adófelajánlásokból adódik össze, és az indulás óta az adófizetők több mint 16 milliárd forinttal támogatták a programot.

Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára beszédet mond a Nemzeti Tehetség Programról tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2022. február 23-án. Minden eddiginél nagyobb összeget, 4,4 milliárd forintot fordít a kormány idén tehetséggondozásra. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak is érdemes rendelkezniük a felajánlásról, akiknek nem keletkezett idén adófizetési kötelezettségük, mert az állam a felajánlók számát is nézi, így ezek is növelik az állami támogatás összegét.

A program a 1823-as technikai szám megjelölésével támogatható.

A kormány elkötelezett a fiatal tehetségek támogatása mellett, ezért rögzítették a tehetségsegítés és -gondozás feladatait a Nemzeti Tehetség Programban 2028-ig, és emelik évről évre ez erre fordított összeget - közölte az államtitkár.

Zsigó Róbert úgy fogalmazott, hogy Magyarország az elmúlt 11 évben igazán családbarát ország lett, és jó úton halad, hogy tehetségbarát ország is legyen, hiszen

Michelisz Norbert autóversenyző, a Nemzeti Tehetség Program idei védnöke arról beszélt, hogy a mai gyorsan fejlődő világban az érvényesüléshez szükségesek természetesen megfelelő alapadottságok, úgy mint a szorgalom, a kitartás, az alázat, az önkritika, de legalább ennyire fontos a megfelelő szakmai, támogató környezet is, és a Nemzeti Tehetség Program legnagyobb értéke, hogy ilyen környezetet teremt a fiataloknak.