Az ajánlást tartalmazó ajánlásgyűjtő íveket legkésőbb pénteken vissza kell vinniük a jelölteknek a választási irodákba, különben ívenként ezer forint bírságot szabnak ki rájuk.

Az országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthetik az ajánlásokat. Az íveken szerepel az ív sorszáma, az egyéni választókerületi választási irodák ez alapján tartják nyilván, ki mennyi ívet vett át. 

A jelöltek, jelölőszervezetek pénteken 16 óráig gyűjthetik az országgyűlési választáson induláshoz szükséges ajánlásokat, az íveket ezután vissza kell vinni a választási irodákba. 

Budapest, 2022. január 17. Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-énForrás: MTI/Kovács Tamás

Az összes olyan ajánlóívet, amely nem üres, pénteken 16 óráig kell visszaszolgáltatni, azokat pedig, amelyek nem tartalmaznak ajánlást, legkésőbb szombaton 16 óráig. Annak, aki ezeket a határidőket elmulasztja, ívenként ezer forint bírságot kell fizetnie. 
2018-ban vissza nem vitt ívenként tízezer forint bírságot szabtak ki a választási bizottságok, összesen több mint 730 millió forint értékben, de ennek döntő részét még nem sikerült behajtani az adóhivatalnak.