Pénteken le kell adni az összes ajánlóívet az országgyűlési választásokra

Budapest, 2022. január 17. Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én. Elkészült az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett országos népszavazás hirdetménye, hamarosan elkezdik kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az ajánlást tartalmazó ajánlásgyűjtő íveket legkésőbb pénteken vissza kell vinniük a jelölteknek a választási irodákba, különben ívenként ezer forint bírságot szabnak ki rájuk.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthetik az ajánlásokat. Az íveken szerepel az ív sorszáma, az egyéni választókerületi választási irodák ez alapján tartják nyilván, ki mennyi ívet vett át.

A jelöltek, jelölőszervezetek pénteken 16 óráig gyűjthetik az országgyűlési választáson induláshoz szükséges ajánlásokat, az íveket ezután vissza kell vinni a választási irodákba.

Budapest, 2022. január 17. Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az összes olyan ajánlóívet, amely nem üres, pénteken 16 óráig kell visszaszolgáltatni, azokat pedig, amelyek nem tartalmaznak ajánlást, legkésőbb szombaton 16 óráig.

Annak, aki ezeket a határidőket elmulasztja, ívenként ezer forint bírságot kell fizetnie.


2018-ban vissza nem vitt ívenként tízezer forint bírságot szabtak ki a választási bizottságok, összesen több mint 730 millió forint értékben, de ennek döntő részét még nem sikerült behajtani az adóhivatalnak.