Die Tagespost: Novák Katalin jelölése államfőnek friss szelet hozott a magyar politikába

Novák Katalin, a családokért felelős miniszter, köztársasági elnökjelölt.
Novák Katalin, a családokért felelős miniszter, köztársasági elnökjelölt.
Vágólapra másolva!
Novák Katalin jelölése köztársasági elnöknek friss szelet hozott a magyar politikába és nagyobb közéleti szerepvállalásra biztatja a fiatal nőket - írta a Die Tagespost című német katolikus hetilap a csütörtöki számában.
Vágólapra másolva!

A lap a politikus pályafutását bemutató írásában kiemelte, hogy Novák Katalin "fontos hidat képez" Magyarország európai partnerei felé, hiszen "stabil kommunikációs csatornákat" alakított ki Németországban és Franciaországban, szakértelemével, alapos tudásával és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerével "tiszteletet és elismerést" vívott ki.

Novák Katalin, a családokért felelős miniszter, köztársaságielnök-jelölt Forrás: Facebook

A többi között hozzátették, hogy Novák Katalin Orbán Viktor miniszterelnök legszűkebb köréhez tartozik" és a Forbes Barométer szerint 2020-ban és 2021-ben is a legbefolyásosabb nő volt a magyar közéletben.

Családügyi államtitkárként végzett munkájáról azt írták, hogy Novák Katalin

Kifejtették, hogy a magyar fiatalok túlnyomó többsége ugyan több gyermeket szeretne, de gyakran csak nagyon későn vállalnak gyermeket vagy döntésüket befolyásolják anyagi megfontolások. Azonban az Orbán Viktor vezette kormány felismerte ezt a dilemmát és azt az "előrelátó stratégiát" követi, hogy

A célok megvalósítása elsősorban Novák Katalin feladata volt és erőfeszítései "látható sikerhez" vezettek,

így például a házasságkötések száma megduplázódott, az abortuszok száma pedig 40 százalékkal csökkent 2010 óta - mutatott rá a Die Tagespost.

Mint írták, Novák Katalin az elnökválasztáson minden bizonnyal legyőzi az egyesült ellenzék "exbankár" jelöltjét és személyében "egy új, fiatal, női arc kerül az ország élére", aki a "határozott fellépésével", nyelvtudásával és tartalmi kérdésekben is megmutatkozó "szuverenitásával" ismertebbé és rokonszenvesebbé teheti Magyarországot. Ez a Magyarországról szóló "negatív nemzetközi tudósítások" miatt különösen fontos politikailag.

Novák Katalin azt szeretné, hogy jelölése azt is üzenje a fiatal nőknek, hogy érdeklődjenek a politika iránt, bízzanak magukban és higgyenek a munka és a család összeegyeztethetőségében - írta a Die Tagespost, hozzátéve:

Novák Katalin személyében a magyarok egy olyan személyiségre leltek, aki hitelesen képviseli az ügyeiket és gondolkodásmódjukat".

- emelte ki a német katolikus hetilap.