Kocsis Máté: A magyarok biztonsága a legfontosabb

Orosz hadművelet - Kocsis Máté sajtótájékoztatója a honvédelmi és rendészeti bizottság üléséről, Ukrán válság, Ukrajna
Budapest, 2022. február 25. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozik a sajtónak, miután részt vett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülésén az Országházban 2022. február 25-én. Az ülésen honvédelmi és rendvédelmi vezetők adtak tájékoztatást az Ukrajnában kialakult helyzetről. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Konszenzusnak kell lennie abban, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten az Ukrajnában folyó orosz katonai akcióra utalva.
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté azt követően tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben, hogy ő is részt vett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülésén, amelyen honvédelmi és rendvédelmi vezetők adtak tájékoztatást az Ukrajnában kialakult helyzetről.

Mint mondta, meggyőződtek arról, hogy Magyarország kellőképpen felkészült minden verzióra.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozik a sajtónak, miután részt vett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülésén az Országházban, 2022. február 25-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kocsis Máté az elhangzottak alapján úgy értékelt, Magyarország mind a humanitárius segítségnyújtást, mind a NATO-s és EU-s kötelezettségekből adódó feladatokra felkészült.

- fűzte hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője azt is kiemelte: Magyarország akarategységben van a NATO-val és az Európai Unióval.

- jelentette ki, hozzátéve: ehhez Magyarország minden segítséget megad.

Magyarország nem küld katonát és nem küld fegyvert Ukrajnába, nem kívánunk ebben a konfliktusban részt venni

- nyomatékosította.

Kocsis Máté kérdésre válaszolva azt mondta, hogy ezt azért kell annyira hangsúlyozni, mert baloldali politikusoktól a napokban több felelőtlen nyilatkozat is elhangzott.

Példaként említette Fekete Győr Andrást, a Momentum volt elnökét, aki szerint fegyvereket kellene küldeni Ukrajnába. Márki-Zay Péter pedig azt mondta, Magyarországnak fegyvereket és magyar katonákat, "fiatal embereket" kellene Ukrajnába küldenie.

A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet:

Kocsis Máté szerint a következő napokban a politikai viták élezésénél sokkal fontosabb, hogy higgadtság legyen, felelősségteljes nyilatkozatok legyenek és

Ugyanakkor Kocsis Máté azt mondta, hogy a zárt ülésen megnyugtatónak találta, hogy az ellenzéki képviselők más hangnemben beszéltek bent, mint a nyilvánosság előtt.