Szilágyi Péter: A magyar identitás megerősítése kulcsfontosságú küldetés

Szilágyi Péter
Budapest, 2021. február 26. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a hétvégi magyar iskolák online találkozóján Budapesten 2021. február 26-án. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A magyar identitás megerősítése kulcsfontosságú küldetés - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki Révkomáromban, ahol beszédet mondott a Marianum Egyházi Iskolaközpont megújított főépületének átadása alkalmából tartott hálaadó szentmisén pénteken.
Vágólapra másolva!

A miniszteri biztos beszédében Mindszenty József bíboros gondolatait idézve az egyházi és az identitáserősítő nevelés fontosságáról beszélt. Rámutatott: különösen fontos ez a jelenlegi világban, ahol nemegyszer "a szabadságot összekeverik a szabadossággal."
A miniszteri biztos emlékeztetett, hogy a magyar kormány nemzetpolitikájának középpontjában a gyermekek és a családok állnak, mert az egész nemzet jövőjét meghatározza, ha a családok jól érzik magukat, és több gyermek születik, majd ezek a gyermekek magyar intézményekbe járnak. Rámutatott, hogy az oktatás támogatása terén 2010-ben az egész Kárpát-medencében elkezdett munkának már megvannak a gyümölcsei - egyre több szülő íratja gyermekét magyar oktatási-nevelési intézménybe - s ezt a munkát folytatni kell.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

- mondta az MTI-nek Szilágyi Péter. Hozzátette, hogy ennek az intézménynek a felújítása is jó példája a határon túli magyarságért viselt felelősségnek, annak, hogy az elmúlt 12 évben a magyar kormány nemzetben, nem pedig határokban gondolkodott.
Madarász Róbert, a Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója - az Orosch János nagyszombati érsek által a révkomáromi Szent András-bazilikában celebrált ünnepi misén mondott beszédében - megköszönte Magyarországnak, a magyar kormánynak és minden segítséget nyújtó intézménynek és személynek az iskolaközpont felújítását, azét az intézményét, amely - mint mondta - "a magyar népnek saját véréből való papot, tanítót értelmiséget nevel".
A Marianum Egyházi Iskolaközpont megújítása 2017-ben kezdődött az intézmény óvodaépületeinek felújításával. A több szakaszban lezajlott felújítási folyamat később az iskolaépületek felújításával folytatódott és a most megújult főépület átadásával zárult.

A felújítást a magyar kormány összességében 1,1 milliárd forinttal támogatta.


A nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos felvidéki útjának későbbi szakaszában, délután részt vesz és beszédet mond a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Pázmaneum Társulás szervezésében tartott megemlékezésen a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen.