Részlegesen lekapcsolják Oroszországot a SWIFT-rendszerről

Ukrán válság, 2022. Ukrajna  VON DER LEYEN, Ursula; PUTYIN, Vlagyimir Brüsszel, 2022. február 24.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. február 24-én.
Brüsszel, 2022. február 24. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Pool AFP/Kenzo Tribouillard
Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen az elmúlt percekben adott tájékoztatást az újabb Oroszország elleni szaknciókról.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy megállapodtak Oroszország a SWIFT-rendszerről történő lekapcsolásáról, azonban ez egyenlőre nem minden bankot érint.

Emellett Ursula von der Leyen elmondta, hogy befagyasztják az Orosz Központi Bank tranzakcióit, ezzel gyakorlatilag megbénítva azt, és egyidőben az intézkedéssel lehetetlenné teszik, hogy a bank likvidálni tudja eszközeit.

Szintén döntés született arról, hogy újabb szankciókat hoznak az orosz oligarchák ellen.