Németország az utolsó uniós partner, amely nem ért egyet Oroszország SWIFT-rendszerből való kizárásával, ismerte el az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője. Manfred Weber ezzel igazolta a hivatalos magyar álláspontot és hiteltelenítette a baloldali narratívát - írja a mandiner.hu.

„A német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával" – írja Twitter-bejegyzésében Manfred Weber. A német politikus ezzel igazolta: a baloldal által épített narratívával ellentétben nem Magyarország gátolta az erős (sokak által legerősebbként számon tartott) szankció elfogadását Oroszországgal szemben.

Mint ismeretes: az orosz-ukrán háború csütörtök kora reggeli kirobbanását követően számos ország jelentett be szankciókat Vlagyimir Putyinnal, az orosz politikai és gazdasági elittel, valamint Oroszországgal kapcsolatosan. Sokáig ezek között valószínűsítették azt is, hogy a nemzetközi pénzügyekben rendkívüli jelentőségű SWIFT-rendszerből kizárják majd Oroszországot,
ami a várakozások szerint komoly csapást jelenthetne Moszkvának.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője.Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szankciókról döntő rendkívüli uniós csúcson azonban ez a lépés kimaradt az állam- és kormányfők által támogatott, majd hivatalosan a külügyminiszterek által elfogadott csomagból.

A döntést követően érzelmes üzenettel rukkolt ki Donald Tusk, a lengyel ellenzék vezetője, az Európai Néppárt első embere, aki a tanácskozás után azt írta közösségi oldalán: „Ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrülete és brutalitása, az ukrán áldozatok, a Kijevre hulló bombák. Csak a szankcióink nem igaziak. Szégyelljék magukat azok az EU-s kormányok, amelyek megvétózták a határozott döntéseket (Németország, Magyarország, Olaszország)".

Ahogy erről korábban beszámoltunk, Tusk kijelentése hazugság volt, hiszen Magyarország nem blokkolta a szigorúbb szankciókat.