Budapesten is tárgyalna az ukrán elnök az oroszokkal, de Fehéroroszországban biztos nem

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Kijev, katona, áncélozott jármű
Kijev, 2022. február 26. Ukrán katonák ukrán páncélozott járművek mellett Kijevben 2022. február 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Ahogy megírtuk, megérkezett az orosz tárgyalódelegáció Fehéroroszországba, hogy egyeztessenek az ukrán féllel. Úgy tűnik, hiába, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ott nem hajlandó leülni a tárgyalóasztalhoz. Budapesten viszont - többek között - igen. Cikkünk frissült, reagáltak az oroszok.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök szerint akkor lenne erre lehetőség, ha nem indultak volna támadások fehérorosz területekről is Ukrajna felé. Mindamellett magát a tárgyalást nem zárta ki más helyszíneken, írja a BBC.

Ukrán katonák ukrán páncélozott járművek mellett Kijevben 2022. február 26-án Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

"Természetesen békét akarunk, tárgyalni akarunk, le akarjuk zárni a háborút.

- mondta Zelenszkij, Az ukrán államfő más helyszínekre is nyitott,

ahonnan nem lőttek rakétákat Ukrajnára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: AFP PHOTO /UKRAINIAN PRESIDENCY PRESS OFFICE

Budapesten egyszer már rendeződött Ukrajna helyzete

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este arról számolt be, hogy az orosz és az ukrán fél számára is felajánlotta a béketárgyalások helyszínéül Budapestet. Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Andrij Jermaknak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalvezetőjével is beszélt erről,

az ötlettől egyik fél sem zárkózott el.

Egyszer már rendezték Budapesten Ukrajna helyzetét, emlékeztetett a Magyar Nemzet, 1994. december 5-én itt írták alá a budapesti memorandum elnevezésű nemzetközi szerződést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) itt megtartott konferenciáján. A dokumentum – amelyet eredetileg három atomnagyhatalom, Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írt alá – kimondja, hogy Kijev leszereli atomfegyvereit, cserébe az aláíró nagyhatalmak szavatolják Ukrajna területi épségét és szuverenitását.

A memorandum mellett később Kína és Franciaország is támogató nyilatkozattal állt ki. Az egyezség alapján így akkor Ukrajna a következő két évben leszerelte a világon a harmadik legnagyobbnak számító – szovjet örökségű – nukleáris arzenálját.

Frissítés: Reagáltak az oroszok

Oroszország már pénteken közölte, hogy tárgyalni akar az ukránokkal, de csak Fehéroroszországban, noha az észak-ukrajnai invázió és a Kijev elleni offenzíva onnan indult. Vasárnap a Kreml megismételte javaslatát. Az orosz elnöki szóvivő korábban bejelentette "a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más szolgálatok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló küldöttség megérkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyaljon az ukránokkal" - idézték az orosz állami ügynökségek Dmitrij Peszkovot.

A szóvivő később reagált Zelenszkijnek a gomeli tárgyalásokat elutasító kijelentésére.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Peszkov közölte, hogy éppen Ukrajna választotta a fehéroroszországi Gomelt az Oroszországgal folytatandó tárgyalások helyszínéül.
Hozzátette, hogy ezúttal

nem függesztik fel "a Donyeck-medence védelmét szolgáló orosz különleges művelet" tevékenységét a kijevi képviselőkkel való esetleges találkozó előtt. Az orosz elnöki szóvivő szerint ez a válasz arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt hajlandó Fehéroroszországban tárgyalni.