Nagymértékű rezsiáremelésre készül a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal

villanyóra, mérőóra, rezsi, rezsicsökkentés, illusztráció
Debrecen, 2012. október 1. Vezetékes fogyasztásmérő az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. egyik lakossági felhasználójánál. A cég Magyarország egyötödén szolgáltat villamos energiát. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A 2010-ig regnáló nyolcéves szocialista-liberális kormányzat nagymértékű gáz- és villanyáremeléssel terhelte a lakosságot. Az áremelkedés ellensúlyozására szociális gázárkompenzációt dolgozott ki a hatalmon lévő baloldal, ugyanakkor ez a rezsitámogatási modell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel számos probléma, visszásság történt a támogatás igénybevételével kapcsolatban. A most hatalomra készülő baloldal vezető ereje, Gyurcsány Ferenc pártja ismételten a sávos árképzés és a gázárkompenzáció bevezetésére készül, amely osztályharcos logika mentén eredményezne nagymértékű rezsiár-emelkedést a fogyasztók többségének.
Vágólapra másolva!

A 2010 előtt hivatalban lévő Gyurcsány-Bajnai kormányok tizenötször emelték a rezsidíjakat, amelynek következtében nyolc év alatt kétszeresére növekedett a gáz, háromszorosára pedig a villany ára. A szocialista-liberális kormányzat szociális gázár-kompenzációt vezetett be annak érdekében, hogy a szerényebb jövedelemből élők számára ellensúlyozza a gázárak emelkedését, azonban az intézkedés több szempontból is elhibázott volt, mivel a támogatás több esetben nem, illetve késve jutott el a gázszolgáltatókhoz, továbbá előfordult olyan eset is, amelyben jogosulatlanok vették igénybe. A baloldal rezsipolitikai modellje egy igénybevételi eljárásra épült, ami a kétezres évek alulteljesítő internetpenetrációs időszakában bürokratikus akadályokat gördített a rászorulók nagy része elé, továbbá a gázár-kompenzációra fordított keret is folyamatosan csökkent.

A balliberális kormányzat által korábban bevezetett sávos gázártámogatási rendszert a fogyasztástól tették függővé. Az egyre növekvő gázárak ellensúlyozására létrehozott szociális kompenzációban azok vehettek részt, akik megfeleltek a jövedelmi és fogyasztási feltételeknek, és ezeket papírokkal igazolni is tudták. A második Gyurcsány-kormány megalakulását követően azonban kígyózó sorok várták a szociális gázártámogatási rendszerben részt venni kívánó fogyasztókat, és többen csak az igény leadása közben szembesültek azzal a ténnyel, hogy a nyugdíjasok számára – a híresztelésekkel és a téves információkkal ellentétben – valójában nem járt támogatás, így 2006-ban az öregségi nyugdíjellátásban részesülők a nyugdíj mértékétől függetlenül sem vehették igénybe a szociális kompenzációt.

Jelenleg a polgári kormány rezsipolitikája van érvényben, amely egységes arányban minden háztartás számára csökkentette a gáz- és villanyárakat. A kilenc éve érvényesülő rezsicsökkentést zökkenőmentesen biztosították minden háztartás számára, és a fogyasztókat nem hátráltatja semmilyen igénybevételi eljárás, egyéb adminisztrációs teher. Mindemellett a Századvég számításai szerint a jelenleg érvényben lévő hatósági árszabályozási mechanizmus egy átlagos háztartás esetében 366 ezer forinttal alacsonyabb rezsiárakat biztosított a tavalyi évben, mint a Márki-Zay Péter által korábban szorgalmazott piaci árazás.

illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje több alkalommal nyilatkozott arról, hogy visszavonná a rezsicsökkentés jelenleg érvényben lévő formáját. Így fogalmazott: „Egy biztos, a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fenntartani”. Márki-Zay úgy véli: „A világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve”. A baloldal miniszterelnök-jelöltje által elmondottaknak ellentmond a hétköznapi magyar valóság, mivel a Gazprommal megkötött hosszútávú gázszerződés, a kialkudott alacsony ár, illetve a hatósági árszabás lehetővé teszi, hogy a magyar lakosság részére hosszútávon is biztosítani lehessen az alacsony gáz- és villanyárakat, amelyek jelenleg is a legalacsonyabbak között vannak az Európai Unióban.

Mindeközben Gyurcsány Ferenc pártja sávos árak bevezetését szorgalmazza, amely emlékeztet a 2010 előtt érvényben lévő fogyasztás alapú sávos gázártámogatási rendszerre. A korábbi árszabályozási mechanizmus visszavezetése a Századvég számításai szerint a fogyasztók kilencven százalékának jelentene rezsiár-emelkedést, ami a volt miniszterelnök szavai szerint egyáltalán nem lenne meglepő. Gyurcsány Ferenc február 11-i évértékelőjében ugyanis a következőket mondta: „Mi azt szeretnénk, hogy a szabadság méltányos korlátozásával, szabályozásával tegyük a lehetőségeket is méltányosan elosztva, szétterítve az országban. Ugye az mindig nagy vita, hogy az egyenlőség és szabadság sokszor egymással szemben érvényesül. Tudni kell, hogy meddig lehet elmenni az egyik korlátozásában, hogy segítse a másik érvényesülését, meddig korlátozhatod és kinek a szabadságát annak érdekében, hogy az ország túlnyomó többsége egyenlőbb lehetőségek között élhesse az életét. Ezt az arányos középutat keresi az egyesült ellenzék.” A baloldal vezetője szóvirágokban tulajdonképpen arról beszélt, hogy pénzügyi szabadságában általánosságban korlátozná a középosztályt annak érdekében, hogy a kevesebb jövedelemből élők „egyenlőbb” feltételekhez jussanak. Ezzel többek között az a probléma, hogy ezt az osztályharcos logikát korábban már különféle adóemelések és megszorítások formájában kipróbálták, de az intézkedéssorozat elszegényítette a középosztályt, és – a baloldal választási ígéreteivel szemben – nem segítette a szerényebb jövedelemből élők felemelkedését.

A fentiek ismeretében borítékolható, hogy amennyiben a baloldal kerülne hatalomra, a háztartások túlnyomó többségének havonta több tízezer forinttal kellene többet fizetnie a rezsiszámlák kiegyenlítésére. Az intézkedés érzékenyen érintené a fogyasztókat, mivel a megnövekedő kiadások nagymértékben szűkítenék pénzügyi mozgásterüket.

A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány március 1-jén rendezi meg a biztonságos, megfizethető és tiszta energiaellátásról szóló Rezsi Konferenciát, amelyen szakértők elemzik az elmúlt kilenc év rezsicsökkentési politikáját, illetve Magyarország energiastratégiáját. A rendezvény linkje: https://www.facebook.com/events/277375791171184/?ref=newsfeed

Szerző: Konstanczer Tamás, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elemzője