Pintér Sándor: Egyetlen, Ukrajnából menekülő sem kerülhet rosszabb helyzetbe a távolról, dokumentumok nélkül érkezőknél

PINTÉR Sándor
Prága, 2019. november 21. Pintér Sándor belügyminiszter beszél a visegrádi négyek (V4) és Ausztria belügyminisztereinek találkozóján rendezett sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 21-én. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Egyetlen, Ukrajnából menekülő állampolgár sem kerülhet rosszabb helyzetbe más, távoli országból, dokumentumok nélkül érkező embernél - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter az uniós tagországok belügyminisztereinek rendkívüli brüsszeli tanácskozását követően vasárnap.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy az Oroszország és Ukrajna között zajló háború elől menekülőknek Magyarország a szükséges ellenőrzések lefolytatásával biztosítja a belépést és a menedékkérelmek befogadását.

Hangsúlyozta, hogy a Magyarország Ukrajnával közös határszakaszain található átkelőhelyek teljes kapacitással üzemelnek.

Magyarország megfelelően készült fel a kialakult válsághelyzetre - húzta alá.

Kiemelte továbbá, hogy az előzetesen meghozott intézkedéseknek köszönhetően nem alakult ki jelentős torlódás sem a határon, sem a gyűjtőpontokon.

Egyetlen, Ukrajnából menekülő állampolgár sem kerülhet rosszabb helyzetbe más, távoli országból, dokumentumok nélkül érkező embernél - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter az uniós tagországok belügyminisztereinek rendkívüli brüsszeli tanácskozását követően vasárnap Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

- fogalmazott.

Pintér Sándor végezetül kijelentette: az Európai Uniónak meg kell vizsgálnia az Ukrajna és a menekülthullámmal közvetlenül érintett tagállamok sürgősségi pénzügyi támogatásának lehetőségét.

Az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége szervezésében vasárnap, Brüsszelben tartott rendkívüli tanácsülésükön a tagállamok belügyminiszterei és az uniós intézmények értékelték az orosz-ukrán konfliktust követően kialakult helyzetet.

Áttekintették a konfliktus okozta belügyi vonatkozású feladatokat, különösen a humanitárius segítségnyújtás, a menekültügy, a külső határok védelme és a belbiztonság területén.

A miniszterek további szolidaritásukról biztosították Ukrajnát és a válsághelyzetben leginkább érintett tagállamokat, és megállapodtak, hogy ennek keretében pénzügyi, humanitárius és logisztikai támogatást nyújtanak.