Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában. A tárcavezető a koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

Szijjártó Péter Pristinában kiemelte, hogy

a háborút a magyar emberek nem akarták, és nem is akarják. A magyarok békét akarnak a szomszédságban és a régióban is.

A külgazdasági- és külügyminiszter kijelentette, hogy a magyarok büszkék arra, hogy vannak olyan helyek a világban, ahol magyarok biztosítják a békét. Ilyen hely Koszovó is, ahol a koszovói misszió (KFOR) felel a béke biztosításáért, és amely magyar parancsnokság alatt működik tavaly október óta. A miniszter emlékeztetett, hogy

a KFOR-ban Magyarország a 3. legnagyobb hozzájárulást biztosítja 490 katonával, annak érdekében, hogy a Nyugat-Balkán ezen térségében is béke legyen.

A legfontosabb a béke garantálása

Mivel Ukrajnában háború zajlik, egyre fontosabb a béke és biztonság garantálása a Nyugat-Balkánon. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar kormány legfontosabb kötelessége jelenleg az, hogy biztosítsa a magyar emberek és Magyarország biztonságát.

Kötelességünk az, hogy biztosítsuk, hogy Magyarország nem vesz részt a szomszédságunkban zajló háborúban.

Forrás: KKM/Kkm

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán

az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

Ma pedig egy újabb döntést hoztunk, amelynek értelmében nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén, tekintettel arra, hogy ezek a szállítmányok könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak

- közölte, fontosnak nevezve, hogy hazánk ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba. Hozzáfűzte:

Erre a döntésre szükség van ahhoz, hogy biztosítsuk Magyarország biztonságát, illetve a kárpátaljai magyar közösség biztonságát.

Mindeközben Magyarország egyik legnagyobb humanitárius akcióját hajtják végre. Szijjártó kiemelte:

Ennek keretében tegnap találkoztunk Kárpátalja kormányzójával, aki egy kérvényt nyújtott be humanitárius segítségre vonatkozóan, ma pedig meghoztuk azt a döntést, hogy ezt támogatni fogjuk.

Leszögezte:

Egy humanitárius katasztrófa megakadályozás érdekében 300 tonna élemiszert, 30 000 palackozott vizet, higiéniai termékeket, gyermekápolási termékeket, illetve a belső menekültek ellátásához szükséges eszközöket biztosítjuk. Összességében a humanitárius segély 600 millió forintot tesz ki, és már megkezdtük ennek megvalósítását is.

A külügyminiszter arról is szólt, hogy

ma mindenki tisztában van azzal, hogy a legfontosabb, legértékesebb eszközünk, értékünk a béke, és mindenki, beleértve ezen régió kormányait, és más kormányokat is, egyetért abban, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy az állampolgáraink békében élhessenek. Ez a legfontosabb kötelességünk.

Magyarország készen áll arra, hogy mindent megtegyen a szomszédságunk békéjének garantálása érdekében, ide értve a Nyugat-Balkánt is.