Szijjártó Péter: Nem engedélyezzük halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén - videó

Vágólapra másolva!
Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában. A tárcavezető a koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter Pristinában kiemelte, hogy

a háborút a magyar emberek nem akarták, és nem is akarják. A magyarok békét akarnak a szomszédságban és a régióban is.

A külgazdasági- és külügyminiszter kijelentette, hogy a magyarok büszkék arra, hogy vannak olyan helyek a világban, ahol magyarok biztosítják a békét. Ilyen hely Koszovó is, ahol a koszovói misszió (KFOR) felel a béke biztosításáért, és amely magyar parancsnokság alatt működik tavaly október óta. A miniszter emlékeztetett, hogy

a KFOR-ban Magyarország a 3. legnagyobb hozzájárulást biztosítja 490 katonával, annak érdekében, hogy a Nyugat-Balkán ezen térségében is béke legyen.

A legfontosabb a béke garantálása

Mivel Ukrajnában háború zajlik, egyre fontosabb a béke és biztonság garantálása a Nyugat-Balkánon. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar kormány legfontosabb kötelessége jelenleg az, hogy biztosítsa a magyar emberek és Magyarország biztonságát.

Forrás: KKM/Kkm

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán

az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

- közölte, fontosnak nevezve, hogy hazánk ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba. Hozzáfűzte:

Mindeközben Magyarország egyik legnagyobb humanitárius akcióját hajtják végre. Szijjártó kiemelte:

Leszögezte:

A külügyminiszter arról is szólt, hogy

Magyarország készen áll arra, hogy mindent megtegyen a szomszédságunk békéjének garantálása érdekében, ide értve a Nyugat-Balkánt is.