A német sajtót bírálja a Die Welt német lap, amiért meglepődtek azon, hogy Magyarország és Lengyelország befogadja az ukrán menekülteket, mondván a 2015-ös válságban nem fogadták be a távolról érkező migránsokat. A Die Welt szerint a német sajtó képviselői "nem ismerik fel a különbséget a szomszédos országokból érkező menekültek védelme és a menekültügyi rendszeren keresztül más kontinensekről érkező bevándorlás között".

"Az Oroszország által megszállt Ukrajna közvetlenül határos Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával. Aki nem akar harcolni és biztonságba szeretne jutni, az a szomszédos országok határának átlépésével elérheti célját. (...) Amikor a lengyelek visszaküldték Fehéroroszországba a menekülteket, senkit sem akadályoztak és nem akadályoznak meg abban, hogy elhagyja országát, ahol háború és üldöztetés fenyegeti. Ugyanígy Magyarország határain olyan embereket állítanak meg, akik már messze elhagyták a háborús országukat és többnyire Törökországból Görögországba mentek, onnan pedig a Balkánon át vonultak" - magyarázza a Die Welt szerkesztője a német újságíróknak.

A szerző azt iskiemeli: az ukrán menekültek kulturálisan is sokkal közelebb állnak a kelet-közép-európaiakhoz, mint a muszlimok.Azt is megemlíti, hogy az ukrajnai menekültek többnyire nők és gyerekek, a férfiak többségét nem engedik át, de azok közül is, aki átjutott, sokan visszamennek harcolni. Ezzel szemben

a Közel-Keletről és Afrikából érkező migrációs hullámban a fiatal férfiak felülreprezentáltak voltak.

A szerző végül kiáll amellett, hogy a németek nyissanak ajtót Afrika és Ázsia szegény országaiból érkezők előtt, de hozzáteszi: "Fel kell ismerni azonban a különbségeket a közelmúltban tapasztalható kontinensek közötti menekültvándorlás és a szomszédos országokból érkező háborús menekültek ideiglenes befogadása között"

A cikk végén szavazni lehet, hogy az olvasók egyetértenek-e szerzővel: eddig 1515-en igennel szavaztak a német sajtót kioktató írásról és csak 79-en nemmel.