Századvég: A többség nem tenné kockára Magyarország energia- és gázellátását

Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán konfliktussal összefüggésben az Európai Unió egységes szankciók alkalmazása mellett döntött Oroszországgal szemben, Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta azonban, hogy az említett intézkedések nem érintik az energia területét, így Magyarország energiaellátása továbbra is biztosítva van. Ezzel szemben a baloldalon felmerült az orosz gáz elzárásának, illetve szankcionálásának gondolata. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese kifejtette, hogy Oroszország „drágán adja el az energiát", nézete szerint „ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni, mert addig lesz pénzük háborúzni, és lesz pénzük egy független országot megtámadni". A balliberális politikus megemlítette továbbá, hogy amennyiben a békét ki lehet kényszeríteni szankciókkal, akkor az orosz energiahordozókra is szankciókat kellene kivetni. A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása rávilágít ugyanakkor, hogy a magyar közvélemény nem támogatja az orosz-ukrán válsággal összefüggő olyan javaslatokat, amelyek kockára tennék hazánk energia- és gázellátását.
Vágólapra másolva!

Nem kerülhet veszélybe Magyarország energiaellátása

A felmérés alapján megállapítható, hogy a megkérdezettek közel kétharmada (65 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban hazánk olyan javaslatokat fogadjon el, amelyek korlátoznák vagy veszélyeztetnék Magyarország energia- és gázellátását, ezzel szemben 28 százalékuk nem kifogásolná az ilyen döntések meghozatalát.

Forrás: Századvég

Népszerűtlen a baloldal javaslata a Paks II. projekt leállításáról

Hazánk energiaellátásának hosszú távú garantálásában meghatározó szerepet tölt be a Paks II. beruházás, melynek leállítása esetén Magyarország jelentős kapacitáshiánnyal szembesülne.

Forrás: Századvég

Kijelenthető, hogy a válaszadók 58 százaléka ellenzi Márki-Zay Péter és a baloldali erők javaslatát, hogy hazánk azonnali hatállyal állítsa le a Paksi Atomerőmű fejlesztését, míg 35 százalékuk helyeselné ezt a lépést.

Módszertan

CATI módszer, n=1000, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2022. február