Kovács Zoltán: Magyarországnak ki kell maradnia az ukrajnai konfliktusból

RADICS Gigi; VASTAG Csaba; KOVÁCS Zoltán
Budapest, 2022. február 14. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a húszéves Terror Háza Múzeum ünnepi programsorozatát bemutató sajtótájékoztatón az intézményben 2022. február 14-én. A múzeumban február 21-től 25-ig rendhagyó történelemórákat tartanak középiskolás diákoknak, 24-én Vörös csillag a kereszt ellen címmel konferenciát rendeznek, 26-án pedig ingyenes ünnepi koncert lesz az Andrássy úton a Kerekes Band, Tóth Gabi, Vastag Csaba és Radics Gigi részvételével. Az ünnep szervesen kapcsolódik február 25-höz, a kommunizmus áldozatainak emléknapjához, amikor gyertyagyújtás lesz a hősök falánál. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A magyar kormány következetesen tartja magát ahhoz az állásponthoz és politikához, hogy az orosz-ukrán konfliktus idején sem katona, sem fegyver nem érkezhet Magyarországról vagy az országon keresztül Ukrajnába - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a Bács-Kiskun megyei Hajóson.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán egy lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett: 32 nap van még a választásokig, így tart az országjárás, amely - mint mondta - mindig kiváló alkalom arra, hogy őszintén beszéljenek a célokról és az azok megvalósítását fenyegető veszélyekről, illetve a választás tétjéről.

Azt mondta: tragikus aktualitást ad a hajósi eseménynek és a választási kampánynak az, ami a szomszédban történik, hiszen - miután Oroszország megtámadta Ukrajnát -, ott háború van.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az államtitkár szerint ilyen körülmények között a megfogalmazott politikai célkitűzésekben felerősödik az, ami az elmúlt 12 évben is vezette a magyar kormány tevékenységét: Magyarország és a magyar emberek az elsők. Ez pedig azt követeli meg, hogy az egyébként "minden irányból áramló dezinformációk, a félremagyarázott és a tudatosan félrevezető hírek, illetve híresztelések közepette", a kormány megőrizve higgadtságát, a lehető legjobb, a magyar emberek érdekeit és biztonságát szolgáló döntéseket tudjon hozni - fogalmazott.

Kovács Zoltán hangsúlyozta:

a legfontosabb cél, hogy a lehető legrövidebb időn belül helyreálljon a béke.

A politikus arról is beszélt, hogy a kormány elítéli azokat a rendkívül felelőtlen nyilatkozatokat, amelyeket a magyar baloldal az elmúlt időszakban tett, nyilvánvalóvá téve, hogy - semmibe véve a biztonsági szempontokat és a magyar érdekeket - katonákat, illetve fegyvert is küldene egy konfliktuszónába, illetve egy szomszédos országba.

Kovács Zoltán szerint ezt a felelőtlenséget nem először látják, hiszen a magyar baloldal az elmúlt 12 évben minden egyes elemét támadta és tagadta a jobboldal politikájának és célkitűzéseinek.

Amikor a kormány tagjai az elmúlt évek eredményeiről beszélnek, illetve a háború és a béke helyreállításának kihívásairól, valamint az elérendő célokról, akkor nyilvánvaló, hogy a baloldal felelőtlen kormányzása nem lehet cél senki számára, "nem fordulhatunk vissza egy ilyen kudarcos korszakba, hanem előre kell tekinteni".

Bányai Gábor, Bács-Kiskun megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: "nagyon bosszantja, hogy a baloldal főjelöltje el tudná fogadni, ha Magyarország belekeveredne a kialakult konfliktusba, és a magyar emberek fiait háborúba küldené".