Az űripar lehet a hazai kockázati tőke idei kedvence

A kép illusztráció.
Vágólapra másolva!
Rekordot döntött tavaly a kockázati tőke-befektetések globális volumene: összesen mintegy 612 milliárd dollárt helyeztek ki a befektetők, amely több mint duplája a 2020-as értéknek. Magyarországgal kapcsolatban egyelőre tavalyi harmadik negyedéves adatok érhetőek el, ezek alapján itthon csaknem 36 milliárd forint értékben hajtottak végre kockázati tőke-befektetéseket az év első kilenc hónapjában -írja a Figyelő.
Vágólapra másolva!

A Covid-járvány gazdasági hatásainak egyike volt, hogy az előző évi visszaesés után tavaly jelentősen megugrott a kockázat tőke-befektetések volumene, a kihelyezett összeg globálisan a duplájára nőtt, elérve a 612 milliárd dollárt.

A kép illusztráció. Forrás: Shutterstock

A szűkebb régiónk szinten jól teljesített, Európát és Izraelt együttesen vizsgálva az látható, hogy itt is rekordszintet, 113 milliárd dollárt ért el a befektetések összértéke.

A kockázati tőkebefektetések szempontjából Európa legnagyobb piacait az Egyesült Királyság (és Írország), illetve a DACH-országok (Ausztria, Németország, Svájc) jelentik. Az erősödő tendenciát elsősorban a lezárások nyomán óriásit ugró technológiai szektor hajtotta, a gyorsuló digitalizáció farvizén rengeteg ígéretes techvállalkozás jelentek meg az európai ökoszisztémában.

Óvatos újrakezdés, új alapokra helyezett üzleti stratégiák

A nemzetközi piacokhoz hasonlóan a hazai kockázati tőkebefektetések is jelentősen visszaestek a járvány évében, a legtöbben behúzták a kéziféket és a meglévő portfóliójukra koncentráltak, hogy minél kisebb veszteséggel élhessék túl a bizonytalan időszakot. Tavaly viszont jelentősen fokozódott a befektetői aktivitás a kockázati- és magántőkepiacon: az év első kilenc hónapjában összesen 35,6 milliárd forintot fektettek 114 tranzakció keretében hazai vállalkozásokba a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) adatai szerint. Az összegét tekintve a legtöbb befektetés üzleti és ipari szolgáltatások, a fogyasztói termékek & retail ágazatban, valamint az ingatlanszektorban valósult meg.

A válság velejárója volt, hogy a vállalkozásoknak számos esetben kellett újra gondolni az üzleti terveket, halasztani a piacra lépést vagy a tőkebevonást, új lendületet adott viszont a digitalizáció, ami a magyar startupok számára számos új lehetőséget hozott.

Az online csalások kiszűrésére szakosodott SEON és a mobilalkalmazás-fejlesztőknek platformot építő Bitrise is ennek köszönheti a tavalyi évben kapott komoly befektetések egy részét.

Nyitottság és együttműködés kell a nagy üzletekhez

A tavalyi év legígéretesebb magyar startupjai és scale-upjai azt is előrevetítik, hogy milyen irányba tarthat a következő években a hazai kockázati tőke. A szakértők szerint továbbra is népszerűek lesznek a technológiai fejlesztések (főként a fintech, medtech és IoT, kiberbiztonság, valamint az adat- és mesterséges intelligencia-alapú termékek és szolgáltatások), az önvezető- és elektromos járművekkel, valamint a környezetvédelmi kihívásokkal kapcsolatos megoldások, emellett azonban olyan high-tech területek is egyre gyakoribb befektetési célpontok lehetnek, mint a légiipar és az űripar.

Izgalmas ötletekből a hazai startup-szférában sincs hiány, de az is igaz, hogy a magyar befektetési piac csak lassan tudja behozni az erős vállalkozói ökoszisztéma kialakítása terén felhalmozott lemaradását.

Idehaza továbbra is tekintélyes mennyiségű tudás és tapasztalat hiányzik a cégépítés, mentorálás vagy éppen a tőkebefektetések terén.

Kialakult viszont startup-közösség, amelynek tagjai kölcsönösen támogatják egymást, és nagy hangsúlyt fektetnek az információmegosztásra. Szaporodnak az inkubációs-, mentor-, sőt, ösztöndíjprogramok és az innovatív ötleteket díjazó versenyek, ráadásul az állam is jelentős forrásokat tesz elérhetővé a gazdaság gerincét adó kisvállalkozások számára.

– állítja Bán Dénes, az OurCrowd ügyvezető partnere, a 8. Venture Capital Summit konferencia egyik vezető előadója. Izrael egyik legnagyobb kockázati tőkealapja 10 éve lépett maga is a piacra, és eddig 1,8 milliárd dollár felett diszponálva mintegy 280 vállalkozásba és 30 alapba fektetettek be. A legutóbb maga is kapott 25 millió dollárt a SoftBank Vision Fund 2 alaptól, így nem véletlen, hogy folyamatosan keresik a célpontokat.

Éppen a kockázati tőkebefektetési piac különböző irányból érkező szereplőit, a hazai bankok és befektetési alapkezelők, befektetési társaságok szakembereit, pénzintézetek vezetőit, befektetés előtt vagy alatt álló startupokat, vállalkozásokat, állami pénzügyi vállalatok, minisztériumok, ügyvédi irodák és egyéb tanácsadó cégek képviselőit várja március 24-én a 8. Venture Capital Summit, amely a többi között olyan témákat jár körbe, mint az egyre népszerűbb equity crowdfunding, az állami és piaci befektetők szerepe az új innovációk különböző életciklusaiban vagy éppen a tőzsdére lépés és tőkebevonás aktuális kérdései, de az AHa!Brainstore Startup Verseny 4.0 győztesei is bemutatkoznak.