Megszületett a megállapodás: a Kormány kitart a benzinárstop mellett, hogy megvédje a családokat a külföldről begyűrűző inflációval szemben, de támogatást nyújt a kisbenzinkutaknak az ellátásbiztonság érdekében - jelentette ki György László a Facebookon közzétett videójában. Az ITM államtitkára szerint a Kormány célja, hogy a családok megfizethető áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz, ezért vezették be a benzinárstopot.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a közösségi oldalán azt közölte, hogy megszületett a megállapodás: 

a Kormány kitart a benzinárstop mellett, hogy megvédje a családokat a külföldről begyűrűző inflációval szemben, de támogatást nyújt a kisbenzinkutaknak az ellátásbiztonság érdekében. 

A Kormány célja, hogy a családok megfizethető áron juthassanak hozzá az üzemanyaghoz. Ezért vezettük be a benzinárstopot. Emellett azonban garantálnunk kell az ellátásbiztonságot is, azaz biztosítani szükséges, hogy a benzinkutak fenntartsák működésüket, és megfelelő mennyiségű üzemanyagot biztosítsanak a magyarok számára. Ezért támogatjuk célzottan azokat a kisbenzinkutakat üzemeltető családi vállalkozásokat és az ott dolgozókat, amelyek bevételei döntő részben az üzemanyagértékesítésből származnak 

- tette hozzá, kiemelte: 

a kisbenzinkutak érdekképviseleteivel több körben eredményes tárgyalásokat folytattunk az elmúlt hetekben. A tárgyalások eredménye az a kisbenzinkutak megsegítését célzó konszenzusos javaslatcsomag, amelyről a tegnapi napon a Kormány döntést hozott. 

Az intézkedések a következők:

A Kormány megerősítette az egy héttel korábban meghozott 6 azonnali intézkedést:

  • Hitelmoratóriumot vezetnek be.
  • Január elseje és május 31-e között elengedik a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatottig.
  • Valamennyi benzinkút számára ideiglenesen eltörlik a külföldről beszerzett energiára kivetett adót (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet).
  • Fejlesztési támogatásban részesítik a vidéki kisbenzinkutakat, hogy képesek legyenek a 24 órás kiszolgálásra. 14 millió forintos beruházásból 10 millió forintot átvállal az állam.
  • 0 százalékos áthidaló hitelt vezetnek be.
  • Elengedték a készletezési díjat. 

A tegnapi döntés értelmében a kisbenzinkutaknak az üzemanyagár-stoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként 20 forint támogatást nyújtanak 3 hónapra (március, április, május). 

Fontos, hogy ezt nem ingyen adjuk. Azt várjuk el cserébe, hogy a kisbenzinkutak fenntartsák a működésüket, azaz ne hirdessenek ez alatt az idő alatt üzemszünetet, és tartsák meg munkavállalóikat. Ezáltal garantálható ugyanis az ellátásbiztonság 

- írta György László, aki hozzátette:

  • elengedik az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerből (EKR) származó kötelezettségeket valamennyi, benzinkutat üzemeltető vállalkozás számára 3 hónapra.
  • Biztosítják annak a jogi lehetőségét, hogy a kisbenzinkutaknak csak a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a mezőgazdasági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálniuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem.
  • Végül az állami, illetve önkormányzati ingatlanban működő üzemanyagtöltő-állomásokat mentesítik a bérleti díj fizetési kötelezettség alól 2022. március, április és május hónapokra. 

Mindezt azért tesszük még egyszer, mert számunkra fontos a magyar családok ellátásának biztonsága, és fontos, hogy amennyire lehetséges, megvédjük őket a külföldről begyűrűző áremelkedésekkel szemben 

- szögezte le az államtitkár.