Szijjártó Péter: Sikerrel zárult a második nemzetközi evakuációs akciónk Kijevben - videó

Szijjártó Péter a külügyi koordinációs operatív törzs ülésén.
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter, a magyar külgazdasági és külügyminiszter élőben jelentkezett a közösségi-oldalán. A külügyi tárcavezető részletesen beszámolt a második magyar nemzetközi evakuációs akció sikereiről. A keddi nap folyamán Kijevből összesen 32 személyt evakuáltak sikeresen magyar segítséggel, köztük a nagykövetség néhány munkatársát is.
Vágólapra másolva!

"Sajnos már nyolcadik napja zajlik a háború a szomszédunkban. Mi magyarok nem akartuk, akarjuk ezt a háborút. Mi azt szeretnénk, hogy ha béke lenne, minél előbb béke lenne a szomszédban" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a külügyi koordinációs operatív törzs ülésén Forrás: KKM/Kkm

"Ezért aztán bízunk abban, hogy a mai napon elkezdődik a béketárgyalások második fordulója, és reménykedünk abban is, hogy a második forduló talán sikeres tud majd lenni" - tette hozzá.

A külügyminiszter elmondta, hogy az emberek kedden korán reggel indultak Kijevből.

- hangsúlyozta Szijjártó Péter.

"Kedden reggel indult összesen 32 fő, közülük 10 magyar állampolgár, köztük a nagykövetség néhány munkatársa és családtagjaik, valamint 3 magyar civil, köztük két újságíró is. Mellettük tíz dél-afrikai állampolgár, tíz nigériai diplomata és hozzátartozóik, valamint két ukrán állampolgár összesen 11 gépkocsival indultak meg, és tegnap késő este Munkácson keresztül érkeztek meg Ungvárra, ahol a főkonzulátuson egy rövid pihenőt töltöttek, és ezután indultak meg a határra, és végül a késő esti órákban Záhonynál átlépték Ukrajna és Magyarország határát" - számolt be az akció sikeréről a külügyi tárcavezető.

Ezzel tehát a második nemzetközi evakuációs akciónk is sikerrel járt. Összesen 32 személynek, köztük 10 magyar, 10 nigériai, 10 dél-afrikai és 2 ukrán állampolgárnak sikerült elhagynia Kijevet, és most már mindenki biztonságban van

- tette hozzá.

- zárta élő bejelentkezését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.