Idén már közel 250 rendőrségi bejelentés érkezett a Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére. Csak az elmúlt hét napban 48 alkalommal riasztották az ezred katonáit jellemzően második világháborús robbanóeszközökhöz, ebből 10 eset igényelt azonnali intézkedést.

Pár példa a teljesség igénye nélkül, hogy milyen esetekben kellett a tűzszerészeknek intézkedniük:

  • Budapesten, a X. kerületi Kozma utcai izraelita temetőből, avartakarítás közben került elő egy 88 milliméteres német légvédelmi repesz tüzérségi gránát, kilőtt állapotba, letört gyújtószerkezettel.

A bejelentés helyszínéről elszállították a katonák a robbanótestet, amelyet később megsemmisítettek.

  • Szintén Budapesten, a II. kerületi Bem József utcában, 13 méterrel a földfelszín alatt, egy betemetett kútban találtak rá több mint 120 darab német 81 milliméteres repesz aknavetőgránátra. Emellett 75 milliméteres német tüzérségi gránát, StHgr-24 típusú német támadó-védő kézigránát fejrész, magyar gyalogsági lőszer, póttöltet, gyújtószerkezetek és hüvelyek is előkerültek - írja a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebook-oldala.
Bombák BudapestenForrás: Gajdos Milán hadnagy

A beazonosítást követően a tűzszerészek megállapították, hogy a robbanóeszközök szállítható állapotban vannak, így el is vitték azokat a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

  • Kecskeméten egy frissen vásárolt Úrihegy Tanyai ingatlan felmérése közben bukkant fel a csirkeólból egy 100 milliméteres szovjet kumulatív tüzérségi gránát, kilőtt állapotban.

Az eszköz gyújtószerkezete a becsapódás során letört, így elszállították a gránátot a tűzszerészek.

  • Polgárdi településen robbanótestek fordultak ki a földből szántás közben. A tűzszerészek átvizsgálták a helyszínt, ahonnan egy 75 milliméteres német kumulatív tüzérségi lőszer, egy ugyancsak 75 milliméteres német kumulatív tüzérségi gránát, három szintén 75 milliméteres német repesz tüzérségi gránát és három hüvely került elő.

A veszélyes eszközöket elszállították a tűzszerészek.

  • Lepsény fő utcájában egy családi ház udvarából, csatornázás közben került elő 15 darab 82 milliméteres szovjet repesz aknavetőgránát, nem kilőtt állapotban.

Alapos vizsgálat után a helyszínen tartózkodó tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy a robbanóeszközök szállítható állapotban vannak, így el is vitték azokat a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítés céljából.