Szentkirályi Alexandra: Magyarország összefogott, Magyarország segít

Budapest, 2022. március 2. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ukrajnai háború miatt kialakult humanitárius helyzetről és a Híd Kárpátaljáért segélyprogramról tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2022. március 2-án. Humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját. Február 24. óta majdnem 104 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, közülük több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel. A Híd Kárpátaljáért segélyprogramban eddig több mint 200 millió forint felajánlás érkezett. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Magyarország összefogott, Magyarország segít - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban, amelyet a Nyugati pályaudvaron készítettek.
Vágólapra másolva!

Elmondta, hogy az elmúlt napokban egy emberként mozdult meg az ország, "legyen szó az állami szervekről, az önkormányzatokról, a civilekről, vagy éppen a karitatív szervezetekről".
Hozzátette:

állami vállalatok is csatlakoztak az összefogáshoz, a Nyugati pályaudvaron a MÁV fontos feladatokat lát el, mert oda érkeznek Záhonyból azok a mentesítő vonatok, amelyek szolidaritási jeggyel a háború elől menekülőket szállítják.

A pályaudvaron Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy február 27-e óta szállítják különvonatokkal az ukrajnai háború elől menekülőket, a vonatok március 2. óta négyóránként közlekednek. Hozzátette: eddig csaknem tízezer menekültnek a közlekedését tudták segíteni, a háború kitörése óta pedig mintegy húszezer ember lépte át a magyar-ukrán határt vonattal.
A videóban Szentkirályi Alexandra a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik önkéntesét a menekültek fogadásáról kérdezte. Az önkéntes azt mondta, hogy gördülékeny az érkezők ellátása.