Orosz-ukrán háború és a rezsicsökkentés: most is álságos a baloldal

A Paks II. Atomerőmű látványterve
A Paks II. Atomerőmű látványterve
Vágólapra másolva!
A hazai baloldal egyre nyilvánvalóbban politikai haszonszerzésre használja Ukrajna tragédiáját. Az egységes ellenzék szolidaritási kampányeseményein csupán apropóként szolgált az ukrajnai háború a kormány támadására. Az Európai Parlamentben viszont már újabb szintet lépett a baloldal nemzetellenes politikai haszonlesése. A DK-s Dobrev Klára, Molnár Csaba és az MSZP-s Ujhelyi István a Paks II. szerződéseinek felmondását követelő állásfoglalást csempészett be az EP szankciós határozati javaslatába. Ezzel ismét bebizonyította a baloldal: hatalmi ambíciói és önös politikai érdekei előbbre valók, mint az ország és a magyar emberek. A Paks II. Atomerőmű és az orosz gáz nélkül ugyanis az ellátásbiztonság és az olcsó áram- és gázárak elképzelhetetlenek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlamentben Paks II. mellett az orosz gázszállítások teljes leállítását is megszavazták a DK és az MSZP képviselői, akik valótlant állítva próbálták meg elhitetni a közvéleménnyel, hogy a kormánypárti EP-képviselők is a Paks II. és gázszállítás leállítását követelő passzus mellett voksoltak.

A Paks II. Atomerőmű látványterve Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.

A magyar kormányzat és a kormánypárti EP-képviselők nem véletlenül mondják, hogy az energetikai kérdéseket és a Paks II. projektet mindenképpen ki kell hagyni a szankciók közül. Nyilván nem lehet elvonatkoztatni a jelenlegi súlyos válságtól és az ukrajnai konfliktus kezelésétől, ám az is látható, hogy az Oroszország ellen hozott energetikai szankciók hosszú távon Európa működőképességét is veszélyeztetik. Ezért amikor a magyar külügyminiszter a baloldali ellenzék képviselőinek szemére veti a felelőtlenségüket, egyáltalán nem túloz: gáz hiányában nincs fűtés, ipari termelés és munka, Paks II. nélkül pedig nincs olcsó lakossági áram.

Vegyük sorra a szigorú tényeket, amelyek világosan jelzik, hogy mennyire veszélyes a magyar (és európai) baloldal atomellenessége, amely immár kibővült az orosz gázimport leállításának követelésével is. Az egyik legnyomósabb érv a baloldali álláspont ellen, hogy amennyiben a paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát (annak hiányában) a szabadpiacról szerezné be Magyarország, a családok rezsiköltsége a négyszeresére emelkedne a 2022. február 28-i árképzés alapján. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kalkulációja alapján a családok éves, 92 147 forintos rezsiköltsége – 264 564 forinttal – 356 693 forintra nőne. A Paks II-t leállítani kívánó baloldal miatt ezt a magyar emberek nem tudnák megfizetni.

Lényegében erről beszélt Orbán Viktor kormányfő, amikor elutasította, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát.

Forrás: Hárfa Zsolt

Nézzük tovább, hogy mihez vezetne a baloldali törekvés a gáz vonatkozásában! Mindennél többet elmond Európa kitettségéről, hogy 40 százalékban orosz gázt használ. Nem véletlen, hogy egyetlen nap alatt 58 százalékkal növekedtek az európai határidős gázárak, miután Oroszország az egyik legjelentősebb, kapacitásában az Északi Áramlat vezetékpárt közelítő Jamal-Európa vezetéken csökkenteni kezdte a szállítandó mennyiséget, aminek következményeként gázhiány léphet fel Európában. Mondani sem kell, e veszélyt az egekbe szökő gázár kapcsán már most megérzi Európa. Az orosz gáz nem váltható ki az amerikai LNG-szállítmányokkal, még akkor sem, ha az egekbe szökő gázár rentábilissá tette a több mint egy évtizede veszteséges és részben becsődölt, környezetromboló amerikai palagázbizniszt, aminek árát végső soron a háború sújtotta Ukrajnával és az európai fogyasztókkal fizetteti meg az USA, miközben erről egy szót sem ejt az amerikai és nyugat-európai sajtó…

A tovagyűrűző hatások, az olajár emelkedése, a termelési költségek, a dráguló műtrágya miatt az élelmiszerárak jelentős növekedése, a vágtázó infláció, hogy csak a legjelentősebbeket emeljük ki! A teljesség kedvéért érdemes azt is megemlíteni, hogy az Északi Áramlat-2 felfüggesztése után a felszabaduló mennyiségre rögtön lecsapott Kína, és a Gazprommal már alá is írt egy szerződést egy új gázvezeték építéséről évi 50 milliárd köbméter szállítása érdekében…

Ezek után aligha meglepő, hogy Németország, amely az első szankcióhullámhoz vezető első felbuzdulásában rögtön lemondott az Északi Áramlat-2-ről, a földgáz helyett továbbra is inkább szenet fog égetni a meghosszabbított üzemidejű erőműveiben. Mindezt úgy, hogy korábban éppen a klímavédelemre hivatkozva erőltette a megújulókat, ami miatt egyre több gázerőműre lett szüksége. Úgy tűnik, hogy a klímavédelem már nem annyira fontos… Érdekes módon a németek az eddigi atomellenes politikájukat is kénytelenek felülvizsgálni, hiszen már arról szólnak a hírek, hogy a még üzemelő 3 atomerőművi blokkot mégsem állítanák le véglegesen az idei év végén, hanem meghosszabbítanák az üzemidejüket. Úgy tűnik, hogy a kritikus német áramhiány időszakában már nincsenek tabuk a baloldali-liberális-zöld koalíció számára, főleg azután, hogy már olyanokat is olvasni, hogy egész városokat választanának le a hálózatról abban az esetben, ha a rendszer összeomlásának a lehetősége kritikus szintre emelkedne.

Forrás: Hárfa Zsolt

Ezek után aligha meglepő, hogy a Paks II. és az orosz gázszerződés nélkül a rezsiköltségek végképp elszabadulnának. A havi 10 000 forintos villanyszámla 40-50 000 forintra, vagy akár többre is növekedhetne. Németország esetében is ezt láthatjuk, a leállított atomerőművek, a gázhiány és a megújulók hatalmas támogatásai miatt idén januárban egy berlini fogyasztó már 180 forintot fizetett átszámolva 1 kWh áramért, miközben egy budapesti csak 37 forintot. A földgáz esetében még döbbenetesebb különbségek vannak: egy amszterdami fogyasztó közel tízszer, egy berlini pedig nyolcszor többet fizet 1 köbméter földgázért, mint egy budapesti!

A hazai fogyasztók szerencsére mindebből semmit sem éreztek, illetve éreznek, hiszen a rezsicsökkentési program védi őket immáron 10 éve. Ebben az időszakban a magyar családok mintegy 2600 milliárd forintot takarítottak meg. A rezsicsökkentés fenntarthatóságát már eddig is az olcsón termelő Paksi Atomerőmű és az orosz földgáz biztosította. Ennek fenntartása a Paks II. Atomerőmű és az orosz-magyar hosszú távú gázszerződés nélkül nem lenne biztosítható.

Ez is mutatja, hogy a magyar emberek elementáris érdekével, az eminens nemzeti célokkal megy szembe a baloldal, amely ezt támadja. Mindez ékesen bizonyítja, hogy a hazai baloldal a nemzeti érdekeket – ahogy eddig mindig – kész feláldozni az önös politikai, választási érdekeinek oltárán. Eltörölnék a rezsicsökkentést, felmondanák a Paks II. Atomerőmű orosz-magyar szerződését, és megszabadulnának az orosz gáztól is. Magyar állampolgárként és szakértőként is nehéz ezekre szavakat találni. A jövőbeli következmények döbbenetesek lennének: felkészülhetnénk a gyakori áramkorlátozásokra, a többszörösére emelkedett gáz- és áramárakra, orosz földgáz nélkül a fűtés nélküli otthonokra, az ipar hanyatlása miatt pedig a munkanélküliségre is…

Valós ellátásbiztonságot csak és kizárólag az atomerőművek révén lehet garantálni, amelyek olcsó és klímabarát áramot termelnek. Miközben a friss nukleáris üzemanyag stratégiai készletezése – a gáztól és a széntől eltérően – egyszerűen és kis költséggel akár több évre is megoldható. A hatalmas energiasűrűség miatt a 2-3 éves készlet akár egy nagyobb teremben elfér, ami azt jelenti, hogy egy esetleges szállítási nehézség esetén sem kell azonnal egy atomerőmű leállásával számolni. A törvényi előírások értelmében a Paksi Atomerőmű jelenleg is legalább kétéves, folyamatos üzemelésre elegendő tartalékkal kell rendelkezzen. Sőt, a friss nukleáris üzemanyag egyszerűen szállítható közúton, vasúton, hajón, de akár repülőgépen is.

Friss nukleáris üzemanyag a paksi atomerőmű tárolójában Forrás: Hárfa Zsolt

A szlovák Gazdasági Minisztérium közleménye szerint ez történt 2022. március 1-jén, amikor is a pozsonyi repülőtéren szállt le a Volga-Dnepr teherszállító légiflotta Il-76-os típusú repülőgépe, amely friss nukleáris üzemanyagot vitt a szlovák atomerőművi blokkok számára. Szlovákia és Lengyelország ugyan lezárta a légterét az orosz repülőgépek előtt, de ebben kivételt tettek.

Ez is mutatja, hogy az atomenergia az ellátásbiztonság szempontjából létkérdés, csakúgy, mint a nukleáris biztonság, már csak ezért sem vonatkozhatnak rá a szankciók. Az energetikai büntetőintézkedéseket támogató hazai baloldal atomellenessége már csak ezért is nonszensz.

Amint a fentiekből is látszik, a nemzeti érdekekkel nyíltan szembemenő baloldaltól eltérően a kormány biztosítékot jelent a stabil és megfizethető energiaellátásra és a rezsicsökkentés fennmaradására. A felelős döntés a választópolgárok kezében van!

Hárfás Zsolt

atomenergetikai szakértő

az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője