Zuglói parkolási maffia: kezdeményezik az MSZP-s Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését

Tóth Csaba, Karácsony Gergely
Budapest, 2018. március 8. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (b) és Tóth Csaba XIV. kerületi MSZP-s országgyűlési képviselőjelölt az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok nőnap alkalmából tartott rendezvényén a Sugár üzletközpont előtt 2018. március 8-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés mentelmi bizottságának oldalán hétfőn közzétett határozata szerint, Polt Péter legfőbb ügyész még február 25-én indítványozta, hogy az Országgyűlés függessze fel Tóth Csaba mentelmi jogát – írja a Mandiner. A Magyar Nemzet birtokába került nyomozati iratok alapján az ügy egyik vádlottja, Fuzik Zsolt azt állította vallomásában, hogy 2017 és 2019 között minimum 250 millió forintot, a parkolásból származó profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak. Tóth Csaba – Fuzik a vallomás szerint – havi 10-15 milliót kapott tőle, amelyből Horváth Csaba jelenlegi zuglói polgármesternek is visszaosztott. A korrupciós ügyben érintett még két szocialista politikus, az egyikük Molnár Zsolt, akiről Fuzik azt vallotta, hogy ő átadott neki 40 millió forintot, továbbá Baja Ferenc volt miniszter, ő 30 milliót kért tőle egy közbeszerzés kapcsán.
Vágólapra másolva!

„A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt. Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti" – írta az ügyészség közleménye.

Karácsony Gergely és Tóth Csaba Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ügy előzménye, hogy Fuzik Zsolt, a CBA informatikai vezetője (aki korábban a BKV informatikai igazgatója is volt) egy számlagyáras ügy fő gyanúsítottjaként vallani kezdett szocialista politikusokra. Az ATV.hu szerint Fuzik a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészségen idén januárban tett

vallomása alapján gyanúsíthatták meg korrupciós bűncselekménnyel Horváth Csaba zuglói szocialista polgármestert és Tóth Csabát, Zugló szintén szocialista országgyűlési képviselőjét.

Fuzik vallomása alapján a Magyar Nemzet azt írta:

Karácsony Gergely zuglói polgármester idején, 2016-ban, Fuzik úgy nyerte el a zuglói parkolás működtetését, hogy tejelnie kellett az MSZP-s Horváth Csabának, de többen is érintettek voltak a „láncolatban".

Így Fuziktól, mint már a parkolási társaság vezetőjétől Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő is kért és kapott milliókat.

A Magyar Nemzet birtokába került nyomozati iratok alapján Fuzik továbbá azt állította vallomásában, hogy

2017 és 2019 között minimum 250 millió forintot, a parkolásból származó profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba akkori fővárosi MSZP-s politikusnak.

Karácsony Gergely és Horváth Csaba Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Tóth Csaba – Fuzik a vallomás szerint –

havi 10-15 milliót kapott tőle, amelyből Horváth Csaba jelenlegi zuglói polgármesternek is visszaosztott.

Tóthnak néhány év alatt lett jelentős a vagyona. A képviselői vagyonnyilatkozata szerint Budapesten több társasháza, Zalaegerszegen pedig egy háza van, de tulajdonosa egy csaknem 5000 négyzetméteres telephelynek Sopronban. Emellett több száz millió forintnyi befektetéssel rendelkezik.

Mint kiderült, Fuzik azonban más szocialista politikusokat is megnevezett, így az országgyűlési képviselő Molnár Zsoltot, akinek állítása szerint

40 millió forint kenőpénzt adott át, valamint az egykori környezetvédelmi miniszter Baja Ferencet, aki pedig 30 millió forintot kért tőle

a BKV Zrt. informatikai rendszereinek üzemeltetésére kiírt közbeszerzése kapcsán.