Rendkívül nehéz küzdelem és merész vállalkozás Kijev bevétele

Ukrán válság 2022, háború, ukrán, orosz, harc, Kijev, rom, pusztítás
Kijev, 2022. március 3. Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén egy orosz légicsapásban kigyulladt épületnél Kijevben 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Könnyű csatára és győzelemre semmiképpen sem számíthatnak az oroszok, ha megtámadják Kijevet - mondta el az Origónak adott interjúban Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője, aki kiemelte, hogy minden városostrom esetében a védő van előnyben. Úgy, hogy Mariupol és Harkov ostromát még nem fejezték be az oroszok, nagyon merész vállalkozásnak tűnik Kijev bevétele. Hozzátette: az ukránok mindent meg fognak tenni a fővárosuk védelméért, ugyanakkor Kijev elfoglalása politikailag mindenképpen jelentős győzelem lenne Oroszország számára.
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg hétfő hajnalban kiadott helyzetértékelése szerint az orosz erők Kijev ostromára készülnek, ezzel egyidejűleg teljes ellenőrzés alá akarják vonni Irpiny és Bucsa településeket az ukrán főváros közelében, próbálják elérni Kijev keleti külvárosait. Ön szerint mire lehet számítani?

Nincs biztos tudásunk arról, milyen alakulatokat vontak össze az oroszok, és hogy mekkora orosz erő tartózkodik a főváros körül. Azt látni kell, hogy Kijev egy hárommilliós nagyváros, valószínűleg sok tízezer védővel.

Meg lehet próbálni bevenni, de az biztos, hogy rendkívül nehéz küzdelem lesz.

Nem lehet teljesen kizárni az orosz csapatok győzelmét, ugyanakkor nehéz vállalkozás lesz abban az esetben, ha az oroszok valóban megtámadják Kijevet. Könnyű csatára és győzelemre semmiképpen sem számíthatnak.

Harkov belvárosa a múlt szerda esti légicsapások után Forrás: Harkov Now Telegram Channel

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a főváros igyekszik felkészülni a védekezésre. Elmondása szerint az ukrán biztonsági erők elszántak mindenféle támadás visszaverésére. Mit várhatunk az ukránoktól? Meg tudják védeni Kijevet?

Nincs pontos információnk a szemben álló felek nagyságáról, hiszen ezek nyilvánvalóan katonai titkok. Az biztos, hogy

az ukránok mindent meg fognak tenni a saját fővárosuk védelme érdekében, és az is biztos, hogy minden ilyen esetben, minden ilyen városostromnál a védő van előnyben.

A védő többszörös előnyben van egy városon belül, különösen egy olyan hadsereggel szemben, mint az orosz, amely alapvetően a nagy, nyitott területeken zajló páncélos hadműveletekre készült fel. Az orosz haderő ezekben eddig viszonylag sikeres volt, mint például a Krímtől északra és keletre végrehajtott műveletek során.

A városostromokban akkor tudnak sikeresek lenni az oroszok, ha bevetik a tüzérséget.

Ez a fotó az orosz védelmi minisztérium által 2022. március 7-én közzétett szóróanyagból készült, amely egy állítólagos orosz tankegység előretörését mutatja be a kijevi régióban Forrás: AFP/Russian Defence Ministry

Úgy, hogy az oroszok Mariupol és Harkov ostromát még nem fejezték be, nagyon merész vállalkozásnak tűnik Kijev bevétele. Az ukránok mindent meg fognak tenni a fővárosuk védelméért.

A városon belül a kézifegyverek, a vállról indítható rakéták és a páncéltörő fegyverek is kiemelten nagyobb szerephez juthatnak a nyílt terephez képest.

A katonai előnyök mind-mind a védő oldalán, tehát most az ukránok oldalán vannak, gyakorlatilag mindenben.

Tűz pusztít egy épület tetőszerkezetében egy orosz támadást követően a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában Forrás: MTI/AP/Oljakszandr Ratusnyak

Hogyan befolyásolhatja a háború további menetét, ha végül elfoglalják az oroszok Kijevet?

Kijev elfoglalása politikailag jelentős győzelem lenne Oroszország számára, mindenképpen egy jó tárgyalási pozíció, amely az orosz célok elérését segítené, ugyanakkor nem biztos, hogy megtörné az ukránokat.

Itt sem lehet bizonyosságot mondani, mivel a várttal ellentétben az ukrán ellenállás - elsősorban morális szempontból, de katonailag is - jóval erősebbnek bizonyul. Nem kijelenthető, hogy Oroszország számára Kijev elfoglalása hozná el azt a pillanatot, amikor elfogadnák az ukránok az orosz feltételeket. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy a felek a tárgyalásokon milyen feltételeket fogalmaznak meg egymás felé. Ami bizonyos, hogy

az, mennyire lesz kitartó Oroszország a céljainak elérése érdekében, a történések, a politikai, gazdasági változások és a belső orosz eliten belül zajló folyamatok alapján dől majd el.