Már háromezer Ukrajnából érkezett ember elhelyezéséről gondoskodott a katasztrófavédelem

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, ukrajna, háború, menekült, menekültek, emberek, Budapest, vonat, pályaudvar, 2022.02.28.
Vágólapra másolva!
Hetvenhárom helyszínen már csaknem háromezer Ukrajnából érkezett embert helyezett el a katasztrófavédelem - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.
Vágólapra másolva!

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a katasztrófavédelem az orosz-ukrán háború első napja óta folyamatosan dolgozik az Ukrajnából menekülő emberek utazásának, elhelyezésének és ellátásának megszervezésén.

A tájékoztatás szerint a katasztrófavédelem kilenc megyében - Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg - valamint Budapesten is operatív törzset hozott létre a feladatok koordinálására.

Az operatív törzsek szervezik a befogadóhelyek kiválasztását és felkészítését.

Eddig összesen 2871 olyan ember, köztük 1606 gyermek elhelyezéséről gondoskodott a szervezet, akinek a háború elől menekülve nem volt hová mennie

- írták.

A katasztrófavédelem már csaknem háromezer Ukrajnából érkezett ember elhelyezéséről gondoskodott - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn Fotó: Nagy Bogi - Origo

Hozzátették: a katasztrófavédelem kidolgozott tervekkel rendelkezik a különböző veszélyhelyzetek kezelésére, naprakész adatbázist vezetnek a katasztrófahelyzetekben igénybe vehető erőkről, eszközökről, ingatlanokról.

A szervezet előkészíti a befogadóhelyeket a háború elől menekülők fogadására, koordinálják az utazásukat és elszállásolásukat, továbbá regisztrálják és ellátják a menekülteket.

A pályaudvarokon várakozó menekültek számára melegedőbuszokat szerveznek és folyamatosan együttműködnek a karitatív szervezetekkel - jelezték.

A közleményben kitértek arra is, hogy 110 ember, köztük 78 gyermek egészségügyi ellátáshoz jutásáról is gondoskodtak.

Megjegyezték: a katasztrófavédelem mellett sokan önkormányzati, karitatív és humanitárius szervezetek segítségével jutnak biztonságos helyre, és fontos szempont, hogy a családok együtt maradjanak.