Szentkirályi Alexandra: A kormány mindent megtesz a magyarok védelme érdekében

Vágólapra másolva!
A kormány mindent megtesz a magyar emberek védelme érdekében - jelentette ki a kormányszóvivő kedd reggel Budapesten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat logisztikai központjában, ahonnan egy adományokat szállító teherautó indult Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

Szentkirályi Alexandra a magyar emberek védelme legfontosabb zálogának nevezte azt, hogy Magyarország semmilyen módon nem keveredik bele egy háborús konfliktusba.

Úgy fogalmazott: ott, ahová ez a teherautó megy, leginkább békére lenne szükség.
A kormányszóvivő méltatta a határ menti összefogást, amelyben a rendőrség, a katasztrófavédelem, a segélyszervezetek, az önkormányzatok és kormányhivatalok munkatársai, valamint az önkéntesek mind azért dolgoznak, hogy az Ukrajnából menekülők minél emberibb bánásmódot kaphassanak a magyar oldalon.

- jelentette ki.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Forrás: Adam Beres

Szentkirályi Alexandra rámutatott: Magyarországnak segítenie kell azokat, akik átjönnek a határon, de azokat is, akik otthon maradnak.
Ezért a kormány a hárommilliárd forinttal támogatott hat karitatív szervezet mellett a Hungary Helps programon keresztül 1,35 milliárd forint támogatást nyújt a kárpátaljai térségben a helyi közösségek, valamint az ott tartózkodó belső menekültek megsegítésére.

- emelte ki a kormányszóvivő.
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára hangsúlyozta: mivel Magyarország az első biztonságos országnak számít az ukrajnai válság esetében, a menekülteket befogadja.

- fűzte hozzá.
Az államtitkár jelezte, hogy a Hungary Helps program az elmúlt öt évben a világ ötven országában több mint félmillió embernek segített humanitárius katasztrófahelyzetek átvészelésében, a szülőföldön való megmaradásban.
Hozzátette, hogy Magyarország története legnagyobb humanitárius segítségnyújtási programját indította el az ukrajnai menekültek megsegítésére. Köszönetet mondott a kárpátaljaiakat segítő Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, a Református Szeretetszolgálatnak, a Baptista Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak és a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyének.
Azbej Tristan a nemzetközi nőnap alkalmából külön köszöntötte a humanitárius válság kezelésében részt vevő nőket.
Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke közölte: a határon való könnyebb átkelés érdekében kisebb teherautókkal, de gyakrabban, akár napi két-három szállítmánnyal juttatják el az adományokat Ukrajnába.