A Békemenet lehet a kegyelemdöfés a gyengélkedő baloldalnak - videó

Deák Dániel
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.
Vágólapra másolva!
A katasztrofális kampányindító után az utóbbi hetek is kudarcosnak számítottak a baloldal szempontjából, hiszen a komikusra sikeredett közös programbemutató mellett Róna Péter baloldali államfőjelölt gyenge parlamenti felszólalása sem adott lendületet nekik – mondta legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője felidézte: Márki-Zay gyenge kampánynyitó évértékelő beszéde, a közös államfőjelölt körüli káosz, a botrányos miniszterelnök-jelölti megnyilatkozások, az elhúzódó vita a közös listáról, a látványos Gyurcsány-dominancia és a háborúban elfoglalt álláspontjuk is azt eredményezte, hogy még a baloldali szavazók egy jelentős része is kiábrándult Márki-Zay Péterből és a baloldali összefogásból. Az elemző megjegyezte: ha március 15-én a Békemenet látványosan nagyobb tömeget tud megmozgatni, mint a baloldali tiltakozás, akkor az kegyelemdöfés lehet a gyengélkedő baloldal számára.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban sorra jöttek ki a közvélemény-kutatások, amelyek azt jelzik, hogy a baloldal jelentősen veszített támogatottságából, amióta elkezdődött a hivatalos kampányidőszak, emellett Márki-Zay Péter személyes népszerűsége is mélyponton van – mondta Deák Dániel.

Felidézte: a Századvég kutatása szerint egy hónappal az országgyűlési választások előtt mélypontra került a baloldal kormányfőjelöltjének népszerűsége, a megkérdezettek 68 százaléka kedvezőtlen véleményen van Márki-Zay Péterről. Ugyancsak a Századvég világított rá, hogy az ukrán válság kapcsán a többség Orbán Viktort rátermettebb vezetőnek tartja baloldali kihívójánál.

De hasonló következtetésre jutott a baloldali Závecz Research is, mely megállapította: Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus, Márki-Zay Péter pedig minden társadalmi csoportban népszerűtlenebb nála.

A teljes összefoglaló a linkre kattintva olvasható.