Honvédelmi Minisztérium: Végig ellenőrzés alatt volt a Magyarország légterébe belépett drón

drón Zágráb zuhanás
Zágráb, 2022. március 11. Horvát katonák egy azonosítatlan tárgy lezuhanása nyomán keletkezett kráter mellett Zágrábban 2022. március 11-én. Az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva bejelentette, hogy a roncsok alapján egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Antonio Bat
Vágólapra másolva!
Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett - közölte a Honvédelmi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe - Románia légterét érintve - Csengernél lépett be.

Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak.

Hazánk célja továbbra is az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, elkerülje azt, még abban az esetben is, ha ilyen, vagy ehhez hasonló események akár provokatív jelleggel történnek.

Horvát katonák a helyszínen Zágrábban 2022. március 11-én Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják.

- áll a közleményben.