Szijjártó Péter: Ma kétszer szálltak fel a Gripenek, megfontoltan, higgadtan őrzik a légteret

PUTYIN, Vlagyimir
Zágráb, 2022. március 11. Rendőrautók egy azonosítatlan tárgy lezuhanása nyomán keletkezett kráter közelében Zágrábban 2022. március 11-én. Az Index.hr című helyi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva bejelentette, hogy a roncsok alapján egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Antonio Bat
Vágólapra másolva!
Kétszer is felszálltak pénteken a magyar légierő Gripenjei Kecskemétről, mert a csütörtök estihez hasonló radarjeleket észleltek napközben. 
Vágólapra másolva!

Kétszer is felszálltak a magyar légierő Gripenjei pénteken napközben, mert olyan jeleket észleltek a radaron, ami hasonló volt ahhoz a drónhoz, amely többek között Magyarország felett is átrepült és végül Zágrábban zuhant le csütörtök éjjel - derült ki Szijjártó Péter pénteken közzétett videójából.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint

a déli órákban az ország északi részén észleltek a tegnap estihez hasonló radarjeleket.

A Gripenek fel is szálltak a kecskeméti bázisról és bejárták az érintett légteret, de semmilyen repülő objektumot nem találtak.

A délutáni órákban szintén érzékeltek hasonló radarjeleket, a magyar gépek ekkor is berepülték az érintett területeket, de ekkor sem találtak semmit.

– mondta Szijjártó Péter.

A miniszter azt is hozzátette, hogy az esetekről tájékoztatták a szomszédos országokat is.